Părintele Teofil Părăian – Mustrarea pentru păcat

0
86
Părintele Teofil Părăian - Mustrarea pentru păcat
Părintele Teofil Părăian – Mustrarea pentru păcat

Părintele Teofil Părăian – Mustrarea pentru păcat

– Este nimerit să luăm atitudine deschisă faţă de păcatele şi fărădelegile săvârşite de fraţii noştri? Cum să-i mustram pe cei care vor să ne smintească, ce socoteală să le cerem celor care ne lovesc pe la spate? Nu cred că retragerea este o soluţie.

– Nu se poate da o soluţie pentru toate cazurile. Fiecare om trebuie să-şi găsească soluţia lui, în împrejurările respective. Cât priveşte mustrarea pentru păcat, o poţi face unui om care înţelege mustrarea.

Părintele Arsenie Boca zicea că „mustrarea învinge, dar nu convinge”. Ceea ce ne-ar interesa pe noi ar fi să-i convingem, nu să-i învingem.

Părintele Teofil Părăian – Mustrarea pentru păcat. Este nimerit să luăm atitudine?

Eu am fost plecat, de Sfânta Paraschiva, la o parohie; şi le-am spus oamenilor că părintele, de fapt, m-a învins, nu m-a convins. M-am dus acolo fiindcă aşa a fost situaţia, s-a insistat prea mult… dar eu ştiam că locul meu nu-i acolo, ci locul meu e la mănăstire.

Deci o mustrare făcută are şi ea rostul ei, scoate în evidenţă păcatul, dar n-o poţi face oriunde şi oricând… şi atunci, poate că nu totdeauna soluţia e asta.

Faptul că cineva te loveşte pe la spate înseamnă că el însuşi nu e destul de curajos ca să te lovească din faţă, ca să te poţi apăra; nu ştiu în ce măsură s-ar putea spune totdeauna că te-a lovit pe la spate, sunt nişte lucruri pe care nu le poţi rezolva teoretic, printr-o soluţie generală; în fiecare caz în parte trebuie să ai o atitudine, un fel de a trata lucrurile deosebit.

Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei