Părintele Teofil Părăian – Nu-i dezleg pe aceia care rămân în păcate

0
102

– Ce se întâmplă cu credinciosul care îşi spune păcatul, dar pe care preotul nu-l dezleagă prin rugăciune?

– Păi, ce se-ntâmplă? Acela trebuie să fie preocupat de iertare în continuare. Nici eu nu-i dezleg pe aceia care rămân în păcate, care continuă să fie în păcat. Cum v-am spus în legătură cu fumatul, pentru mine e un mijloc de verificare: ce-ti trebuie, ţigara sau împărtăşania?

Dacă vrei împărtăşania, renunţi la ţigară; dacă vrei ţigara, renunţi la împărtăşanie.

Şi-atunci, nu-i dau dezlegarea. De ce? Pentru că el n-are condiţiile dezlegării. Când se lasă el de păcat, îi dau şi eu dezlegarea. Până se ţine el legat, de ce să-i dau dezlegare? Şi nu se-ntâmplă nimic, decât că-l pui în preocuparea de a face.

Chiar acum, nu demult, a venit unul la mine şi mirosea a fum proaspăt. Şi i-am spus de la început: „Măi frate, să ştii că eu pe tine nu te-aş spovedi! Că tu şi-aşa, uite, fumezi, şi eu nu-i dezleg pe cei care fumează”.

Şi el zice: „Părinte, nu-i nimic dacă nu mă spovediţi, că mă duc eu la altcineva. Dar vă rog totuşi să mă lăsaţi să vă spun necazurile.

„Poţi să spui şi păcatele, şi necazurile, dar asta nu înseamnă că te spovedeşti! Iar când te duci la altcineva să te spovedeşti, să-i spui c-a zis Părintele Teofil de la Sâmbăta că nu te dezleagă fiindcă nu te laşi de fumat. Şi-apoi, ce va vrea acela, să facă cu tine”.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei