Părintele Teofil Părăian – Poţi să fii pe pământ, şi totuşi să trăieşti stări de iad

0
76

– La o emisiune „Credo” aţi spus că nicăieri în Sfânta Scriptură nu scrie că Dumnezeu a făcut iadul; iadul este pentru cei care nu pot sta în rai. Vă rugăm să dezvoltați.

– Dragă, să ştiţi că ce-am spus, zic şi-acuma! Şi-o să zic, cred eu, până la sfârşitul vieţii şi în veşnicie. Nicăieri în Scriptură nu scrie că Dumnezeu a creat iadul şi că Dumnezeu a creat moartea.

Există moarte şi iad, dar în Scriptură nu scrie că Dumnezeu a creat iadul; cât priveşte moartea, este scris în Scriptură că „Dumnezeu n-a creat moartea”.

Moartea este un fenomen care a venit după căderea omului în păcat. Iadul este o stare în care ajunge omul de iad, adică un om zbuciumat.

Un om fără Dumnezeu este în sfera iadului, adică fiecare om care merge în iad creează iadul prin participarea lui, prin starea lui.

Adică nu există un iad spaţial, undeva, cum există o închisoare: „îl băgăm acolo şi-apoi vede el!”, ci iadul îl duci cu tine însuţi.

E un fel de zbucium sufletesc, un fel de nelinişte pe care o porţi de pe urma păcatelor şi o duci cu tine oriunde eşti.

Poţi să fii pe pământ, şi totuşi să trăieşti stări de iad.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei