Părintele Teofil Părăian – „Toate sunt curate pentru cei curaţi”

0
295

– Este păcat să participi la o nuntă cu lăutari, la restaurant?

– Dragă, sunt nişte uzanţe sociale care nu trebuie socotite toate păcat. Sf. Apostol Pavel zice că „toate sunt curate pentru cei curaţi” (Tit 1, 15). Dacă tu eşti curat, poţi să stai şi într-un loc unde s-ar părea că e ceva care nu se potriveşte cu credinţa ta sau cu convingerile tale.

Însă gândiţi-vă, de pildă, că oamenii nu sunt toţi la măsurile la care se găseşte unul sau altul, şi atunci nu înseamnă că ei trebuie să se orienteze după tine, ca să facă lucrurile la măsurile la care eşti tu. Tu însă, la măsurile la care eşti, te poţi coborî, dacă este cazul, la măsurile la care trăiesc oamenii, fără să fie păcat.

Gândiţi-vă la pilda cu fiul risipitor: când fratele fiului risipitor a venit de la câmp şi a auzit cântece şi jocuri, nu voia să intre. S-a interesat despre ce-i vorba, pentru că a auzit cântece şi jocuri (cf. Luca 15, 11-32). Păi, dacă nu trebuia să fie, de ce erau? Aşa că totuşi lucrurile trebuie privite cu un pic de lărgime.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei