Părintele Teofil Părăian – „Un Domn, o Credinţă, un Botez”

0
100

– Catolicii se mântuiesc, ţinând cont de afirmaţia Mântuitorului: „Un Domn, o Credinţă, un Botez”?

– Bine, asta este o chestiune pe care o pot gândi toţi… Noi nu ştim cum se mântuiesc sau dacă se mântuiesc pe temeiul acesta. Biserica Ortodoxă totdeauna a fost exclusivistă, n-a spus că se mai mântuiesc şi alţii în afară de membrii ei.

Însă putem avea părerea că se pot mântui, mai ales că în Biserica Romano-Catolică există şi succesiune apostolică, adică preoţii au succesiune apostolică în sensul că, dacă urmăreşti firul de la preotul de astăzi până la Sfinţii Apostoli, poţi să îţi dai seama că nu s-a întrerupt succesiunea apostolică, firul de legătură de la Sfinţii Apostoli. Şi-apoi, au destui sfinţi, iar sfinţii catolici sunt şi sfinţi reali, chiar dacă noi, ca ortodocşi, nu-i recunoaştem sau dacă Biserica, în mod oficial, nu-i recunoaşte.

Totuşi nu poţi să zici că n-au fost sfinţi în faţa lui Dumnezeu, dacă au făcut lucruri pe care le fac sfinţii. De exemplu, Părintele Arsenie Boca, la biserica din Drăgănescu, unde a pictat, l-a cuprins şi pe Sfântul Francisc de Assisi în pictura din biserică, or Sfântul Francisc de Assisi a trăit după anul 1054.

Greco-catolicii au, în Ardeal, şi biserici închinate Sfintei Paraschiva, deşi Sfânta Paraschiva a fost după despărţirea Bisericii.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei