Din bucătăria româneacă veche: Pârjoale umplute și Rulou cu dulceață

0
173

pârjoale umpluteÎn această săptămână vă propunem Pârjoale umplute și Rulou cu dulceață. Potrivit Agerpres, rețetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Pârjoale umplute

Pregătește 24 de pârjoale de carne de miel sau de vițel, dar netocate. Ferbe-le în zeamă de carne și apoi înșiră-le pe o sită. Ia un buture de miel sau de vițel fript, un miez de franzelă muiat în lapte, o ceapă coaptă în spuză și o lingură de unt proaspăt. Toacă bine toate acestea împreună.

După aceea pune coaja dela o lămâe, pătrunjel tocat, sare, piper, trei ouă și puțină scorțișoară. Mai amestecă-le bine cu o lingură de unt și întinde subțire cu cuțitul această tocătură pe acele pârjoale, pe amândouă părțile. Potrivește două câte două la un loc, așează-le într’o tingire. Lasă-le să fearbă înăbușit cu două linguri de zeamă de carne, două linguri de smântână amestecată cu jumătate lingură de făină, zeama dela o lămâe și sarea necesară.

Pârjoale umplute – Cum se servesc

Când vrei vrea să le dai la masă, pregătește o garnitură de ciuperci fripte pe grătar. Umple-le cu untdelemn sau cu unt și sarea necesară, luând seama ca să fie bine fripte. Așază pârjoalele pe o farfurie ca un delușor, toarnă apoi micul sos peste ele. Așază ciupercile împrejur și dă-le fierbinți la masă după supă.

Acest fel de mâncare se poate pregăti și cu felii de carne de miel sau de vițel, din buturele său, tăiate felii rotunde. Fă o tocătură cu carne de găină friptă, întocmai ca mai sus. Dă-le la masă cu bucățele de sparanghel, adică: pune câte trei fire de sparanghel la un loc, leagă cu ață subțire codițele tăiate în lungime potrivită, opărăște-le apoi în apă clocotită, întinde-le pe o masă spre a se scurge, presară-le cu sare, cu un ou bătut bine și cu un praf de făină în ele.

Ia o tavă unsă cu unt, presară bucățelele acelea cu făină, tăvălește-le în ou, în galetă pisată și cernută. Așează-le în tavă punând unt cât va fi de trebuință, mai toarnă și pe deasupra, și apoi lasă-le să se coacă. Când vrei să le dai la masă, așază pârjoalele acelea pe farfurie rând-rând. Pune deasupra lor și printre ele bucățele de sparanghel, și dă-le iute la masă.

Rulou cu dulceață

Ia 12 ouă și bate-le bine cu totul; apoi pune în ele 450 grame de zahăr pisat cu trei grame vanilie, și bate-le încă un sfert de oră. Ia o tavă unsă cu spermanțet, toarnă composiția și dă-o la cuptor.

Când se va ridica, dă-o îndată afară, cercând coptura cu un păișor. Apoi răstoarn-o pe o masă curată și uscată, unge prăjitura aceea cu marmeladă (gelea) de gutui, ori cu magiun (povidlă) de caise sau de zarzăre; apoi învelește-o, făcând-o un rulou gros și dă-o iar la cuptor ca să se mai rumenească.

Apoi scoate-o pe masă și, după ce se răcorește, taie-o în felii piezișe; glaseaz-o, împăneaz-o cu fisticuri, așeaz-o pe farfurie și presar-o cu grunji de zahăr alb și roz, foarte mărunți.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here