Aromoterapie – Tratamente pentru păr

0
141

PărulPărul nostru este dependent de o formă bună de sănătate şi de felul în care ne hrănim. Schim­bările hormonale, factorii ereditari, stresul, expunerea excesivă la raze ultraviolete, chimicalele, printre care enumerăm substanţele pentru coafatul permanent, vopsele şi spray-uri de păr, poluanţi şi medicamente, toate acestea vor afecta sănătatea părului nostru.

Parul trebuie sa fie periat frecvent, iar pentru ingrijire pot fi folosite uleiuri esentiale

Aceasta depinde, de asemenea, şi de modul cum îl tratăm. Este im­portant ca părul să fie periat bine, de preferat nu cu o perie din nailon, pentru a îndepărta firele moarte şi pentru a stimula creşterea naturală a firului. Avem aproximativ 100.000 de fire de păr în cap. Persoanele blonde au cel mai des şi cel mai fin păr, în comparaţie cu persoanele roşcate, care au cel mai rar şi cel mai aspru păr. In fiecare zi, pierdem aproximativ optzeci de fire de păr! Periatul masează pie­lea capului, stimulează circulaţia şi îndepărtează firele rupte.

Uleiurile esenţiale sunt preţioase pentru îngrijirea părului, deoarece pot influenţa şi echilibra glandele sebacee. Sebumul secre­tat de aceste glande lubrefiază şi protejează părul. Dacă aceste glan­de sunt leneşe şi hipoactive, părul va deveni uscat şi deshidratat.

În schimb, dacă glandele sebacee sunt hiperactive, părul va deveni gras. Uleiurile esenţiale sunt benefice pentru toate tipurile de păr, pentru reglarea producţiei de sebum.

Spălarea părului

Multe şampoane din comerţ conţin chimicale şi substanţe sin­tetice, care distrug pielea capului şi foliculii. Acestea atacă pelicula de acid a pielii şi distrug uleiurile protectoare naturale ale părului. Aşadar, după fiecare spălare, părul ar trebui clătit cu o substanţă acidă, cum ar fi sucul de lămâie sau oţetul de mere. Acesta va curăţa rezidu­urile de săpun şi va contribui la redobândirea echilibrului acid al pielii capului.

Ar trebui să evitaţi folosirea şampoanelor aspre, bazate pe de­tergenţi. Alegeţi un şampon natural slab care va deranja mai puţin stratul de acid al pielii. Puteţi chiar să vă preparaţi propriul şampon, folosind următoarea reţetă:

100 g de fulgi de săpun (de la magazinele naturiste şi din farmacii)

1 litru de apă de izvor

Ţineţi la foc mic apa de izvor şi adăugaţi fulgi de săpun, amestecând până când fulgii se dizolvă. Lăsaţi amestecul să se răcească şi turnaţi-l într-o sticlă sau într-un borcan.

Adăugaţi uleiuri vegetale şi esenţiale acestei baze de şam­pon, în funcţie de tipul dumneavoastră de păr.

Părul normal (părul sănătos)

Părul normal nu este nici prea uscat, nici prea gras, uşor de pieptănat, puternic, se regenerează singur şi este strălucitor. Urmă­toarele uleiuri esenţiale sunt eficiente pentru a menţine părul sănătos.

Uleiurile esenţiale pentru părul normal: geraniu, lavandă, lămâie, lemn de trandafir, muşeţel german/roman, rozmarin, se­minţe de morcov.

Muşeţelul şi lămâia sunt eficiente mai ales pentru părul deschis la culoare. Seminţele de morcov sunt bune pentru părul roşcat, iar rozmarinul şi lemnul de trandafir va intensifica culoarea părului negru.

Sugestii de reţete de şampoane pentru păr normal

Selectaţi oricare dintre uleiurile esenţiale din lista de mai sus şi adăugaţi-le la baza dumneavoastră de şampon. Vă pot fi de folos ur­mătoarele reţete:

Părul blond

8 picături de ulei de muşeţel german/roman

3 picături de ulei de seminţe de morcov

3 picături de ulei de geraniu

3 picături de ulei de lămâie

amestecaţi-le cu 100 ml din şamponul de bază şi puneţi-le într-un recipient

Părul negru

4 picături de ulei de seminţe de morcov

4 picături de ulei de lămâie

6 picături de ulei de rozmarin

6 picături de ulei de lemn de trandafir

amestecaţi-le cu 100 ml din şamponul de bază şi puneţi-le într-un recipient

Clătirea părului normal

1 ceaşcă de apă

1 linguriţă de oţet de mere

3 picături de ulei de lămâie (pentru părui blond)

sau 3 picături de ulei de rozmarin (pentru părul negru)

Părul uscat

Părul uscat apare ca urmare a inactivităţii glandelor sebacee. Tratamentul aromaterapeutic este destinat stimulării glandelor pen­tru a readuce părul la condiţia sa naturală. Părul uscat ar trebui pro­tejat întotdeauna de soare, de apa de mare şi de piscină, care nu pot decât să agraveze condiţia acestuia.

Uleiurile esenţiale pentru părul uscat: geraniu, lavandă, lemn de santal, lemn de trandafir, muşeţel german/roman, palmarosa, seminţe de morcov, ylang-ylang.

Sugestii de reţete de şampoane pentru păr uscat

Selectaţi oricare dintre uleiurile esenţiale din lista de mai sus şi adăugaţi-le la baza şamponului.

Vă vor fi de ajutor următoarele formule:

3 picături de ulei de geraniu

4 picături de ulei de pătrunjel

56 picături de ulei de lemn de santal

6 picături de ulei de ylang-ylang

Amestecaţi bine cu 100 ml din şamponul de bază şi cu o lin­guriţă de ulei vegetal de jojoba, avocado sau sâmburi de pier­sică şi puneţi amestecul într-un recipient

4 picături de ulei de seminte de morcov

4 picături de ulei de lavandă

6 picături de ulei de palmarosa

6 picături de ulei de ylang-ylang

Amestecaţi bine cu 100 ml din şamponul de bază şi cu o lin­guriţă de ulei vegetal de jojoba, avocado sau sâmburi de pier­sică şi puneţi amestecul într-un recipient

Clătirea părului uscat

1 ceaşcă cu apă

linguriţă cu oţet de mere

3 picături de ulei de lemn de santal sau

3 picături de ulei de ylang-ylang

Amestecaţi bine ingredientele de mai sus, adăugaţi-le într-un bol cu apă şi folosiţi la ultima clătire. Limpeziţi-vă părul bine.

Părul gras

Îngrăşarea părului este urmarea unei hiperactivităţi a glandelor sebacee. Această problemă este agravată de spălatul prea des pe cap, cu şampoane din comerţ. Dacă folosiţi un şampon slab, atunci este perfect acceptabilă spălarea zilnică a acestuia.

Uleiurile esenţiale pentru părul gras: bergamotă, chiparos, cim­bru, coada-soricelului, ienupăr, lavandă, lămâie, lemn de cedru, niaouli, rozmarin, salvie, tămâie.

Sugestii de reţete de şampoane pentru păr gras

Selectaţi oricare dintre uleiurile esenţiale din lista de mai sus şi adăugaţi-le la şamponul de bază. Următoarea reţetă vă poate fi folo­sitoare:

3 picaturi de ulei de lemn de cedru

4 picături de ulei de salvie

4 picături de ulei de chiparos

7 picături de ulei de lămâie

2 picături de ulei de coada-soricelului

Amestecaţi bine cu 100 ml din şamponul de bază şi îmbuteliaţi

Clătirea părului gras

1 ceaşcă cu apă

2 linguriţe de oţet de mere (sau suc de lămâie)

2 picături de ulei de lămâie

1 picătură de ulei de cimbru

Amestecaţi bine ingredientele de mai sus şi adăugaţi-le la ulti­ma apă pentru clătire, asigurându-vă că toată pielea capului este tratată în mod eficient.

Dietă

Părul dumneavoastră reacţionează la mâncarea cu care vă hră­niţi. Dicta vă furnizează toate vitaminele şi mineralele necesare pen­tru o rădăcină sănătoasă şi un păr strălucitor. Evitaţi cafeaua, ceaiul, alcoolul, fumatul, grăsimile saturate şi zahărul. Mâncaţi multe fructe proaspete şi legume, precum şi acizi graşi nesaturaţi. Ouăle şi algele îmbunătăţesc condiţia părului, aşa cum fac şi sucurile de urzici şi de pătrunjel. Uleiul de castane şi cel de seminţe de in sunt şi ele benefice.

”Aromoterapie”, Denise Whichello Brown

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here