Păsările migratoare aflate în formaţie de zbor în forma literei “V” se schimbă între ele din poziţia de conducere a stolului, cea mai obositoare poziţie, pentru a se odihni, susţin oamenii de ştiinţă britanici.
Studiu, realizat de o echipă de ornitologi de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, este primul care demonstrează că există cooperare între păsări în timpul zborului. Cercetătorii au observat 14 ibişi pleşuvi, Geronticus eremita, păsări asemănătoare berzelor, care migrează între Salzburg, Austria şi Orbetello, Italia. Ei au capturat păsările, le-au ataşat senzori şi apoi le-au dat drumul pentru a le urmări comportamentul, informează Agerpres, citând AFP.
Cercetătorii au observat că păsările fac schimb de locuri în stol, conducătorul formaţiei de zbor fiind înlocuit. Folosind această strategie de zbor, în medie, fiecare pasăre beneficiază în 32% din timp de curenţii ascendenţi provocaţi de bătăile aripilor păsării aflate în faţă.
Migraţia implică riscuri ridicate pentru păsări, nu mai puţin de 35% dintre păsările tinere putând muri de epuizare în prima lor migraţie, conform unor studii anterioare.
Zborul în formaţie ordonată le ajută pe păsări să-şi conserve energia – conform estimărilor, păsările care zboară în spatele altor păsări în cadrul formaţiei consumă cu 10% – 14% mai puţină energie decât cele care zboară în faţă.
“Studiul nostru demonstrează că explicaţia acestui comportament de cooperare este foarte simplă. Ibişii călătoresc deseori în perechi, cele două păsări trecând pe rând una în faţa celeilalte pentru a beneficia de curenţii ascendenţi produşi de bătăile aripilor păsării din faţă (…) Zborul de acest fel în formaţii mai mari permite reducerea efortului de zbor al fiecărei păsări”, susţine Bernhard Voelkl, profesor de zoologie la Oxford şi coordonatorul acestui studiu.
Ana Grama
[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]