Păsările “miros” furtuna. Au un al şaselea simţ care le permite să părăsească anterior zona

0
197

pasariPăsările dintr-o specie asemănătoare piţigoilor, Vermivora chrysoptera, endemică pentru continentul american, au dat dovadă de un simţ al anticipării foarte dezvoltat, părăsind o regiune înainte de sosirea unei furtuni foarte puternice, în Tennessee, Statele Unite, în aprilie 2014, relatează Mediafax, citând AFP.

În timp ce lucrau la un proiect privind urmărirea traseelor acestor mici păsări migratoare, cu ajutorul unor microbalize de geolocalizare, oamenii de ştiinţă au constatat că zburătoarele au părăsit zona în care se reproduceau de obicei la puţin timp de la sosire, iar acest lucru a avut loc cu una sau două zile înainte ca regiunea să fie lovită de o serie de furtuni care au dus la formarea a cel puţin 84 de tornade foarte periculoase în zonă.

Păsările au parcurs 1.500 de kilometri în cinci zile, pentru a scăpa de aceste furtuni foarte puternice, potrivit studiului publicat joi în revista americană Current Biology.

“Cel mai interesant este că păsările şi-au părăsit cuiburile cu mult timp înainte de sosirea furtunii. În momentul în care specialiştii de la canalul meteo ne spuneau că furtuna se îndreaptă spre noi, păsările se pregăteau să părăsească regiunea”, a declarat Henry Streby, specialist în ecologie la Universitatea California Berkeley.

Potrivit savanţilor, spre deosebire de oameni, păsările pot auzi infrasunetele, sunete de frecvenţă foarte joasă care se propagă pe distanţe foarte lungi şi sunt generate mai ales de perturbările meteorologice severe.

“Meteorologii şi fizicienii ştiu de mult timp că furtunile care produc tornade generează emisii puternice de infrasunete, care călătoresc mii de kilometri şi la frecvenţe la care păsările sunt cele mai sensibile”, a declarat Streby.

Oamenii de ştiinţă au arătat, de asemenea, că păsările care urmează tot timpul aceleaşi rute de migrare anuală pot efectua, uneori, şi deplasări în afara perioadelor de migrare, când este necesar.

Acest al şaselea simţ cu care sunt dotate păsările este o calitate utilă supravieţuirii, în faţa încălzirii climatice care va duce la o creştere a intensităţii şi frecvenţei furtunilor şi tornadelor, mai spun savanţii.

“Acest lucru înseamnă că, în ceea ce priveşte încălzirea climatică, păsările ar trebui să facă faţă mai bine condiţiilor prezise”, a concluzionat Henry Streby.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here