Înțelepciunea banilor – Pascal Bruckner

0
233

pascal brucknerPascal Bruckner, figură proeminentă a intelectualității pariziene – „Înțelepciunea banilor” – Titluri esențiale pentru orice bibliotecă – Subiecte mereu actuale în viziunea marilor eseiști contemporani

Scriitori ce ne lămuresc, scriitori cu viziune și scriitori cu care nu rezonăm

Sunt cărți pe care trebuie să le citești. Ideile prezentate în ele îți clarifică viziunea proprie și îți răspund la multe întrebări. După cum sunt oameni care nu reușesc să le fie pe plac tuturor, tot astfel sunt și puncte de vedere diferite asupra unor fenomene între tine și scriitor. Dar, aceasta nu înseamnă că respectivul scriitor nu are și păreri care coincid cu ale tale. Sau poate are idei novatoare care te lămuresc în multe privințe.

Ca să-ți dau un exemplu, Osho este un om cu o viziune. Diferită, ce-i drept de a multor creștini, e și firesc, el este buddhist (sau, cel puțin, s-a născut într-o familie de buddhiști). Mai mult, pare-se că nici ideea de Dumnezeu nu mai intră în calculele sale. Dar, are unele opinii foarte logice și bine argumentate. Și și-a câștigat notorietatea cu ele. Până să respingi cu totul un scriitor, răsfoiește-i cărțile, citește-le. Așa vei înțelege și, dacă nu ți-e pe plac, îl vei bate cu armele lui.

Lumea reală văzută de Pascal Bruckner

Pascal Bruckner este un om-scriitor super evoluat, cu o construcție logică pe care și-o susține inteligent, creativ și convingător. Iar, unele construcții argumentative au avut menirea să-mi lămurească multe aspecte umbrite de neștiință sau de o slabă organizare umilelor mele cunoștințe. Mulți nu-l agreează, știu. Eu am descoperit în „Înțelepciunea banilor” multe interpretări ale felului în care ne raportăm la bani, adevărul sau ipocrizia cu care vorbim despre ei, moralitatea reversibilă atunci când banul este în discuție. Abordarea din diverse unghiuri și puncte de vedere a impactului monedei asupra multor aspecte ale vieții noastre nu este ușor de sintetizat.

De aceea, îți voi oferi chiar cuvintele autorului. Bineînțeles, pe acelea unde m-am citit și pe mine, deoarece se știe că „oamenii nu descoperă în cărți decât ceea ce le aduc ei înșiși” (George Bernard Shaw). Îmi cer scuze pentru scoaterea lor din text, poate unele nu definesc clar viziunea lui Pascal Bruckner așa, ca fraze de sine stătătoare. Cu toate acestea, chiar trunchiate, ele sunt extrem de interesante și merită lecturate.

Înțelepciunea banilor – Pascal Bruckner

„Banul face parte din categoria falselor certitudini. (…) Desparte și leagă oamenii, sperie și când e din abundență și când lipsește. E un bine care face rău, un rău care face bine.”

„Banii oferă unica valoare cu adevărat de preț din această lume: timpul, inepuizabila lui abundență.”

„Totuși, pentru mine luxul suprem, chiar și acum, nu stă nici în mașinile frumoase, nici în apartamentele vaste ori în casele de vacanță, ci în perspectiva unei vieți de student perpetuu, până la o vârstă înaintată. Viața de student: improvizație cotidiană, gustul pentru plimbările fără țintă pe toate străzile, opririle îndelungi prin cafenele, detașarea afișată, indiferența față de onoruri, de funcții, de șmecheriile simbolice cu care oamenii se bucură să se acopere pentru a exorciza anii care trec. Într-un cuvânt, iluzia absurdă, dar necesară, de a începe fiecare dimineață o nouă existență.”pascal bruckner

„Dacă moneda trezește atâta furie, poate o face fiindcă încarnează însăși esența modernității, a spiritului de emancipare și a mobilității. Personifică curentul îndreptat împotriva permanenței, geniul circulației care se împotrivește demonului împietririi și împinge oamenii să dorească să-și îmbunătățească soarta. Pe de altă parte, reduce condiția umană la nuanțele sinistre ale calculului. Dacă e să credem criticile, o ‘etică a cantității’ va înlocui peste tot simțul calității, iar viața se va supune de-acum mulțimii cenușii a numerelor anonime. Cântărim și numărăm în detrimentul delectării.”

Investiții, moșteniri, scop

„Banul rămâne o ficțiune pe care avem nevoie s-o pipăim pentru a crede în ea.”

„În 2014 existau 2325 de miliardari și se consideră că, până în 2019, vor fi 53 de milioane de milionari: piața de descendenți este enormă. Trebuie formați de la o vârstă fragedă pentru o astfel de mană colosală care-i poate băga în mormânt. Iată de ce atâtor oameni bogați (Sting, Bill Gates) le displace ideea de a-și lăsa patrimoniul copiilor lor, preferând să-l investească în opere de caritate. Clișeul este cunoscut: cercul hidos al fraților și surorilor dând târcoale ca niște vulturi, așteptând decizia notarului și deschiderea testamentului. În care caz, a avea speranțe înseamnă a dori moartea propriilor părinți. (…) Unica transmitere viabilă din generație în generație este aceea a spiritului, a cunoașterii, a iubirii de oameni.”

„Suntem supărați pe bogăția materială fiindcă nu este decât exact ceea ce este: indispensabila prefațare a libertății. Mai suntem supărați și pentru că nu se întinde asupra tuturor. Această oscilare este marca ambivalenței noastre.”

„Scopul esențial, dincolo de calculele personale, este întotdeauna civilizația.”

„Piața ne pătrunde în vieți cu complicitatea noastră și nu ne-ar cuceri sufletele dacă acestea nu ar întâmpina-o ca pe un eliberator. Iar ea începe prin a ne pune lumea la dispoziție, oferindu-ne stiluri de viață, experiențe bazate pe comoditate și urgență. O organizare gigantică se mulează și după cele mai mici dorințe ale noastre, ba chiar le-o ia înainte.”pascal bruckner

„Și totuși există iubire…”

„Nu există niciun colț din această lume care să fie condus numai de legea profitului. (…) Banul este o mașinărie atee capabilă să vândă orice, dar incapabilă să țină oamenii legați între ei. Adevărata legătură se făurește pe termen lung, într-o comunitate de cetățeni care împărtășesc același destin și care participă la o creație colectivă care îi depășește.”

„Iată problema moraliștilor: se simt ofensați de fleacuri pentru a nu fi indignați de lucruri abominabile. Intransigența li se oprește la niște detalii, pentru a nu vedea tot ce poate fi mai rău.”

Sursa citatelor: „Înțelepciunea banilor”, Pascal Bruckner, Editura Trei, 2017

Mulțumesc pentru lecturare! Te invit să citești și Texte inedite – Julio Cortazar – Despre lecturile unui scriitor.

Mihaela Mușetescu