Pasha – trecere

0
204

inmormantare” Că Tu eşti învierea, viaţa şi odihna adormitului robului Tău, Hristoase Dumnezeul nostru…” (slujba înmormântării)

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

” Porunceşte dar, Stăpâne, să se dezlege în pace sufletul robului Tău şi să se odihnească în locaşurile cele veşnice…” (Rugăciune pentru sufletul cel osândit)

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Se discută mult astăzi în Biserica Ortodoxă despre reînoirea diaconiei ca vocatie, a diaconiei filantropice. S-au făcut sugestii pentru crearea sau, mai bine zis, redescoperirea şi reactivarea treptelor de “diaconiţa”. Ce cale mai bună s-ar putea găsi pentru utilizarea extraordinarelor dar neglijatelor daruri şi capacităţi ale femeilor ortodoxe, decât să l-i se ofere şansă, oficial recunoscută şi binecuvântată, de a-i sluji direct pe cei ce sunt mai aproape de moarte? Dacă, de exemplu, un “ordin al Surorilor Milei” ar suna străin în urechile fraţilor ortodocşi, distincţia făcută cu grijă faţă de vocaţia monastică tradiţională şi stabilirea ei ca o slujire pastorală cu drepturi depline, ar putea oferi cele mai vrednice servicii, în timp ce va da posibilitatea celor intraţi în această slujire, să întreprindă o lucrare creştină nemaipomenită ‘ în lume”.

La un nivel mai modest, parohiile noastre ar putea finanţa membrii aleşi ai comunităţii spre a fi pregătiţi în munca de asistenţă socială. Se ştie că, pe măsură ce pacienţii se sf voievoziapropie de faza finală a vieţii, doctorii şi ceilalţi îngrijitori tind să se retragă, lăsându-i într-o stare de abandon.

Îngrijirea bolnavilor muribunzi este o sarcină fundamentală spirituală una ce se bazează pe administarea corectă a medicamentelor, însă e conştientă şi acceptă inabilitatea celor mai multe echipe medicale de a sluji pastoral, spiritual pe cei ce nu mai reacţionează la încercările făcute pentru însănătoşirea lor.

Este sarcina Bisericii să ofere îngrijire iubitoare şi hrana necesară ca să-i împace pe pacienţii muribunzi cu Dumnezeu, cu familia şi cu prietenii şi să meargă alături de ei către pragul vieţii de dincolo de moarte.

Însă, pentru ca oamenii din parohii să-şi asume acest aspect vital al slujirii bisericeşti, au nevoie de un cadru adegvat, cu o pregătire potrivită şi o bază corespunzătoare.

Mai mult, prin predică şi învăţătura Bisericii, trebuie să facem cunoscută convingerea că există o valoare mai mare decât viaţa fizică susţinută în stadiul terminal. Viaţa pe care Dumnezeu ne-a dat-o gratuit, trebuie să fie predată Lui, de bună voie, pentru că El să rămână Domnul celor vii şi al celor morţi.

predica iisusSarcina noastră este să găsim mijloace tot mai pline de compasiune şi sănătoase din punct de vedere pastoral, pentru a însoţi muribunzii către pasul ultim – pe care ei singuri îl pot face – al încredinţării vieţii lor şi a destinului lor veşnic în mâinile deschise şi iubitoare ale lui Dumnezeu.

 

Redacţia Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here