Păstârnacul – aliment propice perioadelor de convalescență

0
279
pastarnaculDeseori auzim vorbindu-se în mass-media despre efectul uimitor al consumului de fructe și legume, iar celebrul îndemn spre această acțiune apare mereu ori de câte ori deschidem televizorul.

Toate studiile efectuate concluzionează prin tandemul o viață sănătoasă – un consum de alimente bogate în proteine și calorii. Astfel, în următoarele rânduri vom așterne pe hârtie, beneficile pe care pe cale păstârnacul le are asupra organismului uman.

Potrivit http://wikipedia.org, păstârnacul (lat. Pastinaca sativa) este o legumă care se cultivă pentru consumul de rădăcini, folosite drept condiment la prepararea mâncărurilor, deoarece sunt foarte aromate și bogate în vitaminele B1, B2 și C.

Considerată plantă rădăcinoasă, asemănătoare morcovului, păstârnacul este un aliment extraordinar care aduce numeroase beneficiu asupra sănătății noastre.

Cu o culoare albă și un gust total diferit de morcov, acesta este utilizat adesea în prepararea ciorbelor și a mâncărurilor gătite, precum și a salatelor.

Cercetătorii afirmă că în tradiția egiptenilor acesta era utilizat ca un îndulcitor natural.  Targetat ca fiind o plantă foarte nutritivă, păstârnacul apare în medicina populară ca un remediu natural, cu importante efecte medicinale.

Prima pe lista beneficiilor oferite de păstârnac se află îmbunătățirea digestiei: bogat în fibre, păstârnacul curăță tractul digestiv; îmbunătățește activitatea intenstinului subțire și stimulează digestia.

Totodată, consumul acestei leguminoase, reduce nivelul colesterolului  și controlează în același timp și nivelul de zahăr din sânge.

Un alt remediu se referă la menținerea sănătății inimii și prevenirea apariției cancerului. Consumul regulat de păstârnac ajută organismul să lupte împotriva bacteriilor și a infecțiilor. Anumite substanțe pe care această rădăcinoasă le conține oferă protecția împotriva cancerului; antioxidanții au și ei un rol foarte important în prevenirea bolilor și a îmbătrânirii premature, relatează Teo Trandafir pe blogul ei.

Sănătatea sistemului muscular, respectiv cel osos este menținută și ea de consumul de păstârnac. De asemenea, consumând păstârnac în mod regulat, îi oferi organismului o cantitate suficientă de potasiu, care asigură buna dezvoltare a oaselor și a mușchilor.

Această plantă minune poate contribui la compaterea astmului și pneumoniei, ea fiind un foarte bun adjuvant în tratarea bolilor respiratorii.

În aceeași măsură, el este și o sursă  bogată de acid folic, excelent pentru femeile gravide;  ajută la prevenirea malformațiilor congenitale la copii; acidul folic este un mineral vital pentru organism și previne debutul demenței și al osteoporozei, menționează specialiștii.

Conținând proprietăți antiinflamatorii și fiind o sursă bogată de antioxidanți, păstârnacul poate deveni un aliment propice perioadelor de convalescență, întărind sistemul imunitar.

Nu în ultimul rând, consumul de păstârnac coagulează sângele și protejează ficatul, datorită consumului bogat în vitaminele C și K.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here