Din bucătăria veche românească: Pătlăgele roșii gratinate și omletă savoiardă

0
164

omletă savoiardăPătlăgele roșii gratinate și Omletă savoiardă sunt două dintre rețetele publicate în “Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935).

Prefața lucrării a fost scrisă de Constantin Bacalbașa, relatează Agerpres.

Pătlăgele roșii gratinate

Taie câte tomate vrei în două exact în lățimea lor. Într’o cratiță pune 1-2 linguri de untdelemn și când e fierbinte, adaogă pătrunjel, ceapă, cățel de usturoi, toate tocate, miez de pâine în praf sau pesmete pisat.

Peste această tocătură așază pătlăgelele, pune sare, piper și presară deasupra pesmetele. Stropești cu untdelemn și așezi la coptor fierbinte. În trei sferturi de oră e gata.

Omletă savoiardă

Ei o cantitate de costiță afumată, o tai bucățele, o treci prin apă fiartă, o scuturi de apă și o rumenești în puțină untură. O scoți și o ții la cald. În această grăsime fierbi și colorezi un cartof tăiat bucățele.

Ei partea albă a unui praz și o tai în felii subțiri, apoi treci bucățelele în unt fierbinte fără să se coloreze. Toată această garnitură o amesteci cu ouăle bătute, sărate și pipărate. Apoi adaogă mici bucățele de șvaițer și o lingură de pătrunjel tocat. Pui la foc și servești omleta zemoasă.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama