Din bucătăria veche românească: Pătlăgele vinete gătite grecește și Pepene umplut

0
208

pătlăgele vinete gătite greceștePătlăgele vinete gătite grecește și Pepene umplut sunt două dintre rețetele publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935)

Prefața lucrării este scrisă de Constantin Bacalbașa, potrivit Agerpres.

Pătlăgele vinete gătite grecește 

Tae pătlăgelele felii groase ca de un deget și lasăle în apă rece cam 30 de minute. Scoatele, săreazăle, lasăle așa până se înmoaie, apoi stoarcele să le scoți amărăciunea, ștergele cu un șervet și punele la foc în untdelemn. Lasăle să se prăjească încet până se vor afâna bine. Scoatele și așeazăle pe o farfurie.

În acel untdelemn, dacă nu se va fi ars, tae în bucăți 7 sau 8 pătlăgele roșii, adaogi sare, piper, pătrunjel, ceapă, usturoi toate tăiate bucăți și lasă să fiarbă până ce pătlăgelele se pot jupui bine de pieliță. La scoți, le treci prin sită, le torni peste feliile de pătlăgele vinete. Sosul trebuie să fie alifios. Mai gustoase sunt reci.

Pepene umplut

Tae capul unui pepene galben sau a unui cantalup. Scoate toate semințele și crestează-i bine miezul cât de jos cu o lingură de argint.

Apoi taie în felii piersici, zarzăre, prune, banane, portocale, struguri, caise, mai adaogă fragi, coacăze, zmeură, mici bucățele din miezul altui pepene galben sau numai o parte din aceste fructe cât și migdale proaspete curățate și tăiate. Adaogă zahăr pisat și kirsch sau alt lichior. Umple pepenele cu acest amestec, pune capacul și așează-l la gheață.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here