Din bucătăria veche românească: Pătlăgele vinete umplute cu orez și Budincă de gutui

0
277

Pătlăgele vinete umplute cu orez și Budinca de gutui sunt două rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907).pătlăgele vinete umplute

Carea a fost scrisă de Ecaterina Colonel Steriad, notează Agerpres.

Pătlăgele vinete umplute cu orez

Ia pătlăgele potrivit de mari, scobește-le, și lasă-le să stea un pătrar de oră. Apoi, opărește-le cu apă clocotită și lasă-le să se scurgă. Pregătește orez cu puțină ceapă prăjită înăuntru, o mână de galetă pisată, piper, sarea necesară, trei linguri untdelemn și o lingură de bulion de pătlăgele.

Amestecă bine toate acestea și umple pătlăgelele acelea. Apoi, așează-le în tingire. Toarnă deasupra lor sosul dela două cepe prăjite, strecurat de mai ‘nainte și dat prin sită. Dacă vrei pune și o lingură de bulion de pătlăgele. Pune apă până ce va trece de două degete deasupra și șease sau opt linguri de untdelemn. Înăbușește tingerea și las-o să fearbă până ce va scădea.

Budincă de gutui

Curăță 150 grame de migdale de coajă și pisează-le mărunt. Ferbe șease gutui, curăță-le de coajă, rade-le pe răzătoare și amestecă-le cu migdalele. Freacă 120 grame de unt până ce se albește, pune înăuntru 12 gălbenușuri de ou, unul după altul, și o franzelă muiată în lapte.

Stoarce bine coaja dela o lămâe, pune migdalele cu gutuile, 300 grame de zahăr pisat și spuma dela șease albușuri. Amestecă-le bine. Unge, apoi, o tingire mai întinsă cu unt, presar-o cu franzelă rasă și pune budinca înăuntru. Ține-o la cuptor o oră, ca să se coacă.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here