Patriahul Daniel: Pelerinajul la moaștele sfinților, un moment de înnoire și de îmbogățire sufletească pentru toți

0
95

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, consideră că pelerinajul la moaștele sfinților reprezintă un moment de înnoire și de îmbogățire sufletească pentru toți.

imageResize“Pelerinajul este un eveniment spiritual pentru toți cei care participă la el cu credință, evlavie și dragoste de Dumnezeu și de Biserică”, a afirmat întâistătătorul BOR, în cuvântul de învățătură rostit duminică la Sfânta Liturghie, săvârșită, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocși din țară și străinătate, preoți și diaconi, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, pe podiumul special amenajat în apropierea Catedralei Patriarhale.

Înaltul ierarh a explicat că, “într-un loc de pelerinaj găsim nu numai ceea ce oferă locul, adică sfânta biserică, sfintele moaște și sfintele slujbe, ci și ceea ce aduc cu ei pelerinii, fiecare în parte și toți laolaltă, și anume evlavia, râvna, răbdarea și cumințenia lor, felul lor de a fi și de a se întâlni cu Dumnezeu și cu oamenii diferiți”.

Hramul și pelerinajul de hram pot deveni astfel “un element de întărire a credinței, de împrospătare a rugăciunii de cunoaștere a altor persoane decât cele pe care le întâlnim zilnic în parohie, în mănăstire sau în localitatea de unde venim fiecare dintre noi”.

“Pelerinajul este o călătorie fizică și spirituală. Călătoria fizică este o deplasare, uneori obositoare și costisitoare, dintr-un loc în altul. Călătoria spirituală este mutarea interioară a sufletului de la o stare spirituală la o alta. Dacă această mutare sau călătorie spirituală este un urcuș, atunci pelerinajul se transformă din oboseală în sărbătoare și din cheltuială materială într-un câștig spiritual”, a spus patriarhul.

Patriarhul Daniel a trecut în revistă viața plină de smerenie a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și a remarcat prezența constantă în pelerinaj la racla sa, de-a lungul timpului, a credincioșilor din toată țara.

Înaltul ierarh ortodox a evidențiat faptele minunate al sfântului prin oprirea epidemiilor de ciumă, în 1814; de holeră, în 1831, ca și momentul în care, în 1989, “supus presiunilor regimului comunist ateu”, fostul patriarh Teoctist a fost nevoit să mute, vremelnic, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Biserica Sf. Nicolae Vlădica, aflată în apropierea Catedralei Patriarhale.

Mii de pelerini au trecut, în dealul Patriarhiei, pe la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor și ale Sfântului Mucenic Artemie. Aceștia s-au închinat și la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena, care păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei, și la icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse, joi, la București de o delegație a Bisericii Greciei, condusă de mitropolitul Corintului, părintele Dionisie.

În cadrul manifestărilor dedicate sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, celebrat pe 27 octombrie, care se vor desfășura până marți, în Aula Magna Teoctist din Palatul Patriarhiei va avea loc duminică seară etapa finală a celei de-a șasea ediții a concursului coral național de muzică bisericească.

Luni, după Sfânta Liturghie, începând cu ora 12,00, va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod cu tema “2013 — anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și anul comemorativ Dumitru Stăniloae”, iar marți, la ora 7,30, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească, urmată de un Te Deum în deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod, reunit în ședință de lucru la reședința patriarhală.

Delegația Bisericii Greciei se va întoarce în Grecia în ziua de marți, cu icoanele Împărătesei Elena și Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here