Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient: România, locul de întâlnire între limba Occidentului și credința Răsăritului

0
120
Ioan-X Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient,Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Ioan al X-lea, care efectuează o vizită în România, consideră că țara noastră este locul de întâlnire între limba Occidentului și credința Răsăritului și a pledat pentru un dialog politic prin care în Siria să se reinstaureze pacea, informează Agerpres.

“Biserica Ortodoxă Română constituie locul de convergență dintre Biserica Ortodoxa Răsăriteană și cea Catolică. De asemenea, Biserica Antiohiei este locul de convergență dintre culturile și civilizațiile greacă și siriacă. România este locul de întâlnire între limba Occidentului și credința Răsăritului, de aceea a fost numită latinitas orientalis. (…) Legăturile puternice între cele două biserici, cea română și cea antiohiană, n-au putut fi afectate nici de distanța geografică, nici de vremurile grele”, a afirmat vineri Patriarhul Ioan al X-lea, după oficierea unei slujbe de Te Deum.

Înaltul ierarh a subliniat că BOR acordă ajutor frățesc Bisericii Antohiei, continuând tradiția înaintașilor. El a pledat pentru reinstaurarea păcii în Siria.

“Venim astăzi cu durere sufletească adâncă pentru ceea ce se întâmplă în pământul Antiohiei; această durere o sufocăm cu încrederea în Domnul. (…) De mai mult de trei ani, Siria plătește cu sângele fiilor ei prețul demnității și suveranității ei. Siria nu pretinde că e o țară perfectă, dar nicio țară în lume nu poate pretinde perfecțiune. Soluția în Siria vine numai prin dialogul politic și pașnic.

Ne-am săturat de sloganurile îndulcite. Singurul deziderat trebuie să fie recuperarea păcii în Siria și acest lucru nu este imposibil. Nu dorim să vedem țara noastră ca pe un pământ al terorismului transfrontalier. (…) Avem o mare durere în suflet pentru tot ceea ce se întâmplă pentru blocarea funcționării instituțiilor constituționale ce sunt legate prin acorduri externe care numai pot să se ocupe de binele cetățeanului ce primează în fața oricărui bine”, a adăugat Patriarhul Antiohiei.

La rândul său, Patriarhul Daniel a subliniat că în Orientul Mijlociu creștinătatea suferă foarte mult din cauza conflictelor armate.

“Suntem onorați și bucuroși că ați găsit timp să ne faceți o vizită. Reprezentanți o biserică apostolică, Biserica Antiohiei, despre care se scrie și în Sfânta Scriptură, fondată de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. (…) În Siria se mai află câteva sate în care se vorbește încă limba aramaică; aceasta este limba pe care a vorbit-o și Iisus Hristos. (…)

Acum, din nefericire, creștinătatea din Orientul Mijlociu suferă foarte mult din cauza conflictelor armate iar situația din Siria este una dramatică, întrucât țara se află încă în război. De aceea, noi considerăm că avem nevoie de rugăciune comună, dar și de într-ajutorare frățească. În aceste zile vom avea și prilejul să fim informați despre situația creștinilor care suferă în Orientul Mijlociu și mai ales în Siria”, a afirmat Patriarhul Daniel.

Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Ioan al X-lea, efectuează o vizită frățească în Patriarhia Română în perioada 28 noiembrie — 2 decembrie; acesta a venit la invitația patriarhului BOR, Daniel. Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient va fi primit sâmbătă după-amiază la Palatul Cotroceni.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here