Patriarhul Daniel, la Academie: Omagiul adus făuritorilor Marii Uniri, izvor de înnoire ca români patrioți

0
112

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, consideră că omagiul adus făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 trebuie să constituie un izvor de înnoire pentru viața noastră ca români patrioți.

Patriarhul Daniel“Omagiul de recunoștință adus memoriei tuturor făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum și tuturor celor care au luptat pentru libertate, unitate și demnitate națională, trebuie să fie astăzi izvor de inspirație și înnoire pentru viața noastră ca români patrioți”, a afirmat, joi, patriarhul.

Membru de onoare al Academiei Române, patriarhul Daniel a susținut un “Cuvânt de 1 Decembrie”, în cadrul unui eveniment dedicat împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire din 1918, desfășurat în Aula Academiei.

Patriarhul Daniel a îndemnat la “cultivarea libertății, unității și demnității naționale”, în prezent, “când multiple crize, inclusiv criza de identitate spirituală, afectează societatea umană”.

“Aniversarea a 95 de ani de la Unirea cea Mare ne cheamă să unim permanent libertatea individuală cu responsabilitatea pentru viața socială și să cultivăm împreună libertatea, unitatea și demnitatea națională, mai ales când cooperăm cu alte popoare”, a spus patriarhul Daniel.

Acesta a evidențiat faptul că serbarea Zilei Naționale este și un “prilej de afirmare a temeliei spirituale a identității și unității noastre ca popor creștin”, cu o zi înainte de sărbătoarea de la 1 Decembrie, având o zi de serbare a creștinătății poporului român, prin pomenirea, pe 30 noiembrie, a Sfântului Apostol Andrei.

Această zi a fost proclamată, în anul 2001, de Sfântul Sinod al BOR ca “Sărbătoare bisericească națională a României” și, ulterior, în urma demersurilor BOR, în 2012, ca “zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează”, prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, a mai spus patriarhul.

Acad. Dan Berindei, vicepreședinte al Academiei Române, a evidențiat deosebita însemnătate a adunării.

“Este timpul, cred eu, ca și românii să ia în serios Ziua Națională. Ne uităm la alte popoare care au ca eveniment de vârf această sărbătoare. Noi am schimbat aceste zile, dar nu trebuie să uităm niciodată acest moment astral al națiunii noastre. A fost un mare moment al neamului nostru și care merită nu doar cinstirea noastră, cât mai ales a generațiilor viitoare”, a spus Berindei, care a susținut comunicarea “Națiunea română și unitatea sa”.

Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei, a vorbit despre “Semnificația Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 în istoria poporului român”, subliniind că în Transilvania acest act a consfințit dreptul românilor majoritari de a-și hotărî singuri soarta. Ulterior, adunări ale naționalităților minoritare (sașii, șvabii, evreii, romii) au consfințit Unirea, ungurii afirmând, democratic, că vor să rămână în componența proiectatului Regat al Ungariei, iar sârbii din Banat exprimându-și dorința de a rămâne în Regatul sârbo-croat, a precizat istoricul, atrăgând atenția asupra caracterului plebiscitar al actului de la 1 Decembrie 1918.

“Marile puteri învingătoare în prima conflagrație mondială nu au făcut decât să consacre această hotărâre a poporului român”, a spus Nicolae Edroiu.

Prof. univ. dr. Ion Agrigoroaei, de la Universitatea “Al.I. Cuza” Iași, a conferențiat despre “Moldova în vechile ei hotare — de la Carpați la Nistru, de la Marea Neagră la Ceremuș — unită cu România”, amintind că Germania s-a opus pretențiilor Ucrainei ca Basarabia să nu facă parte din Regatul Român.

De asemenea, “Unirea Dobrogei la România. 1878 în contextul făuririi statului național”, “Rolul mișcării de emancipare națională a românilor din Transilvania în pregătirea Marii Uniri de la Alba Iulia” și “ASTRA și Marea Unire” au constituit temele unor comunicări care au fost susținute de prof. univ.dr. Valentin Ciorbea, de la Universitatea “Ovidius”, Constanța, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiș”, Arad și prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele ASTRA, Sibiu.

 

Sursa: AGERPRES

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here