Patriarhul Daniel participă la praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva organizat la Voluntari

0
121

Patriarhul-DanielLuni, la ora 9.00, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va participa la slujba de la Catedrala din oraşul Voluntari.

Patriarhul Daniel se va afla pentru a treia oară în Voluntari, după ce în anul 2007 a oficiat punerea pietrei de temelie a Catedralei din Voluntari, iar în anul 2008 a oficiat slujba de sfinţire a primului nivel al viitoarei catedrale.

Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte în fiecare an, pe data de 14 octombrie, pe Sf. Cuvioasă Parascheva. Cuvioasa Parascheva, cunoscută şi sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română şi în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie.

În anul 1641, moaştele sale au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. Aducerea moaştelor la Iaşi a fost un gest de recunoştinţă din partea patriarhului Partenie I şi a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Începând din anul 1889, moaştele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni şi vindecări miraculoase. De ziua sa, la Iaşi are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioşi din toată ţara.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here