Patrimoniu. Cetatea medievală de la Mălăieşti

0
602

cetateCetatea Mălăieşti va fi restaurată şi pusă în valoare, aşa încât să devină un obiectiv interesant pentru turişti. Fondurile sunt asigurate prin Programul Operaţional Regional, pe axa „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”.

Deja, administraţia publică din Sălaşu de Sus, acolo unde se află importantul monument medieval, a lansat pe SEAP licitaţia pentru asigurarea de servicii de promovare a proiectului „Restaurarea şi reabilitarea funcţională a Cetăţii Mălăieşti din Sălaşu de Sus, în vederea introducerii în circuitul turistic. Un proiect în valoare de 84,336.94 lei, pentru care ofertele pot fi depuse până la sfârşitul acestei luni.

Cetatea Mălăieşti este situată pe o culme mică şi abruptă în vest, ce se află între Valea Mălăieşti şi Valea Domnească în localitatea Mălăieşti, comuna Sălaşu de Sus, judeţul Hunedoara. Datele istorice arată că această cetate a fost construită de către familia de cneji Sărăcin, în secolul XIV. Iniţial s-a construit turnul donjon cu bază rectangulară, cu o înălţime de 11 m, cu pereţi groşi de 1.5 m şi ferestre înguste, acesta având o dispunere pe 3 nivele. Intrarea era amplasată pe partea de vest, la nivelul al doilea, mai sus de nivelul solului, astfel încât accesul se făcea doar cu ajutorul unei scări de lemn, care era ridicată în cazul în care era pericol.

Alte elemente de apărare erau şanţul de la poarta cetăţii şi o altă poartă care proteja donjonul. Se pare că Cetatea Mălăieşti a funcţionat până prin secolul al XVII-lea. În prezent se păstrează integral doar turnul-locuinţă central.

Aceasta are în jurul său curtina la care, în secolul XVI, au fost adăugate patru turnuri exterioare, cu forme neregulate, construite pentru a întări cetatea. Deoarece acestea erau umplute cu pământ, s-au dovedit a fi destul de vulnerabile, fiind distruse cu ocazia unor lupte. În zilele noastre sunt vizibile doar la nivelul solului. La ora actuală, zidurile şi donjonul sunt considerate monumente istorice de interes naţional, dar nu au fost niciodată restaurate.

Cules de Alina Magdici

Sursa: zhd.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here