Patru exemplare rămase din Magna Carta, expuse împreună

0
134

Cele patru exemplare au putu fi văzute de doar 1125 de persoane, trase la sorți din rândul celor peste 40000 din 20 de țări care și-au exprimat dorința de a le vedea.

Din luna martie va fi deschisă la British Library o expoziție consacrată Magnei Carta, iar ceremoniile festive vor culmina pe 15 iunie la Runnymede în sudul Angliei, acolo unde în urmă cu opt secole s-au pus bazele scrise ale democrației din această țară.

Magna Carta a fost convenită pe 15 iunie 1215, între Regele Ioan, care nu a semnat însă niciodată documentul și a murit în anul următor, și baronii feudali prin care era limitată pentru prima oară printr-un act scris autoritatea monarhului.

O versiune diferită a fost semnată peste 10 ani de urmașul lui Ioan, Henric al III-lea (versiunea care supraviețuiește azi), iar incorporarea Magnei Carta ca lege a fost făcută în 1297. Se estimează că inițial au fost emise circa 250 de exemplare, dintre care au supraviețuit 17, iar patru sunt în formă completă și sunt cele expuse la British Library pentru trei zile.

Prevederile din Magna Carta, inițial întocmită pentru a evita un război civil între monarh și baroni, au deschis, între altele, calea înființării în 1265 a parlamentului Angliei, cu încuviințarea căruia suveranul putea aduna taxe și impozite și a stat la baza sistemului de curți cu jurați, inițiat în secolul al XIV-lea, sistem în vigoare și azi.

Deși numai trei articole din totalul de 63 mai sunt în vigoare (garantarea libertății Bisericii, confirmarea libertăților City-ului Londrei și altor orașe și dreptul unei persoane de a nu fi închisă decât în urma unei judecăți a concetățenilor  săi), Magna Carta a exercitat o influență enormă în istoria omenirii, mai ales în cazul unor documente cum ar fi Constituția Statelor Unite din 1791 sau Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948.

Four-copies-Magna-Carta-008

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here