Pomenirea Sfinţilor patru sute patruzeci de Mucenici (2 martie)

0
94

patru sute patruzeci de MuceniciPe 2 martie ii sarbatorim pe sfintii patru sute patruzeci de mucenici. Aceştia au pătimit în Italia de la longobarzi.

Despre ei scrie Sfântul Grigorie Dialogul, papă al Romei, în cartea III, cap. 27 şi 28. Mai înainte de aceşti cincisprezece ani, precum mărturisesc cei ce au fost atunci, pe patruzeci de lucrători de pământ robindu-i longobarzii, care năvăliseră asupra stăpânirii Romei, îi sileau să mănînce cu dânşii din cărnurile cele jertfite idolilor. Dar ei n-au voit a se atinge de mâncărurile cele necurate, măcar că vedeau pedeapsa cea cu moartea. Ei au iubit veşnica viaţă mai mult decât pe cea vremelnică. Şi, pentru că stăteau cu credinţă în a lor mărturisire, toţi au fost junghiaţi.

Deci toţi s-au făcut mucenici pentru Hristos, ca să nu mâhnească pe Ziditorul lor cu gustarea din cele jertfite idolilor, primind mai bine să-şi sfârşească viaţa prin sabie.

În acea vreme şi pe alţii, ca la patru sute de suflete, i-au prins longobarzii. Aceştia au adus spre jertfă diavolului un cap de capră, după obiceiul lor. Jucând împrejur, cântau cântece urâte. Apoi, plecându-şi grumazii, se închinau şi se rugau acelui cap de capră, ei sileau pe robiţii lor să facă la fel ca dânşii.

Atunci toată mulţimea celor robiţi şi-au ales mai bine, prin moarte vremelnică, să câştige viaţa cea fără de moarte, decât să asculte porunca lor. Si, închinîndu-se împreună cu dânşii diavoleştei jertfe, să trăiască viaţă nelegiută. Căci grumazul pe care îl închinau totdeauna Ziditorului lor, n-au voit să-l plece zidirii. Pentru aceasta, prinzându-i vrăjmaşii şi aprinzându-se cu mare iuţime, pe toţi i-au ucis cu săbiile, deoarece n-au putut să-i aibă părtaşi înşelăciunilor lor.

Vieţile Sfinţilor, Ed. Romanului şi a Huşilor

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here