Paula Seling: „Nu oricine poate să «înveţe» să «lumineze» oamenii, să-i înveţe despre «Cele Sfinte»‟

0
617

1175189_10152117668179338_212684427_nLoreta Popa

Paula Seling este o artistă recunoscută. E inutil să caut cuvinte introductive celei ce are o aură specială conferită de chiar vocea ei, una de prim rang în Europa. Un om special cu educaţie specială, cu o conduită specială. Faptul muzical e trăit cu o naturaleţe desăvârşită, iar scena devine instantaneu locul emoţiei irepetabile. Dar toate se datorează rigorii, ştiinţei, disciplinei însufleţite de strălucirea blândă a pasiunii pentru muzică a Paulei Seling.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike url=”http://bit.ly/1aAbGf1″ style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”] Urmărindu-i cariera, începând din clipa când lua premii la festivalurile pentru copii, „Ursuleţul de aur‟, şi până la clipa apariţiei celui mai recent album, nu poţi să nu observi bucuria cu care compune şi se joacă pe portativ cu notele muzicale.

După ce a finalizat cursurile Facultăţii de Jurnalism, a început să scrie muzică şi texte împreună cu Paul Seling, fratele ei. De aceea 2001 a reprezentat un an important în cariera Paulei, pe lângă toate acestea ea a fost desemnată cea mai bună voce feminină din ţara noastră, iar în 2002, la Premiile Muzicale Radio România Actualităţi, cea mai bună interpretă pop.

Fiecare album al ei este unul care captează atenţia. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Paula e altfel decât alţi artişti nu doar pentru că studiază pianul de mică, ci mai ales pentru că tot ceea ce face este tratat cu seriozitate, cu o atenţie pentru detalii incredibilă.

972012_10151921071834338_1693170248_nReuşeşte prin felul în care se exprimă artistic să te facă să o admiri necondiţionat.

Concursurile, festivalurile la care Paula a participat de-a lungul timpului nu au reuşit decât să-i dea încredere în puterile ei şi să o ajute să capete experienţă. Îşi aminteşte fiecare bucurie, fiecare lacrimă, fiecare cântec înregistrat, cu atât mai mult cu cât din 2005 s-a căsătorit cu Radu Bucura şi creaţiile ei au căpătat mai multă consistenţă.

12685_480410308722634_1956449165_nDe atunci şi până acum Paula Seling ne-a bucurat mai mult şi mai mult cu muzica ei, cu felul în care a ales să fie artist. Ne-a reprezentat în lume cu demnitate şi candoare în acelaşi timp, cu profesionalism şi seriozitate. Paula mai are o calitate pentru care o admir, iubirea de oameni, de animale, de viaţă pur şi simplu. Da, este o fire visătoare, dar numai pentru că în felul ăsta poate să respire.

Existenţa fără vise ar fi ştearsă. „Lumea e un loc din ce în ce mai mic, cu alegeri stranii, iar visele îţi dau energia să priveşti în jur dintr-o perspectivă luminoasă.

1378427_10152245828089338_689760978_nNu ştiu cât de bine îmi prinde să fiu aşa în ceea ce priveşte cariera, dar ştiu că asta îmi dă energie să creez, să scriu versuri, să râd singură, să mă bucur de o ceaşcă de ceai pe care apare desenată floarea-soarelui. Îmi pun visele în versuri sau le ascund până ajunge la mine cântecul perfect pentru ele.

Visele au puterea să înfrumuseţeze, să înnobileze o clipă, deci nu le păstrez doar pentru mine‟, spune Paula Seling, căreia îi sunt recunoscătoare că a găsit „Timpul‟ să răspundă întrebărilor noastre.

Ce cuvinte descriu ceea ce faci astăzi, acum?

Pasiune, muncă, implicare, dedicare, luptă, încercare.

Paula-Seling-paula-seling-fan-page-28663237-600-333Suntem în plină toamnă, un anotimp al bogăţiei, al culorilor. Ce simţi toamna? Cu ce ochi o priveşti?

Toamna îmi aduce o bucurie, pe care îmi este greu să o explic, mai ales când privesc copiii în drum spre şcoală, dar şi o tristeţe mare când simt că vremea trece mai repede decât credeam. Toamna îmi aduce aminte dureros de evident că a mai trecut un an. Toamna are miros de cărţi de la bibliotecă şi de zacuscă. Visez că le am pe toate aproape din când în când.

La Baia Mare, mama, în perioada asta, pregăteşte cămara, face bulion, vinete, zacuscă, pune murături. La bunici, acum se taie pomii şi se ard crengile tăiate, frunzele şi buruienile de pe câmp şi în aer e un miros de fum de lemne pe care, dacă îl simt în orice loc sau în orice alt anotimp, e ca şi cum ar fi toamna la bunica. Toamna are un aer de melancolie amestecată cu linişte şi resemnare.

paula-seling1Care sunt momentele tale de linişte? Mă gândesc că fiind un artist atât de solicitat e destul de greu să ai parte de linişte. Şi totuşi…

Mi-e linişte când mă plimb cu bicicleta sau ascult muzica preferată. Mi-ar plăcea să merg cu cortul pe munte, cum obişnuiam cândva şi astfel de drumeţii mă bucurau tare mult. Mă linişteşte o lectură bună, de multe ori o întâlnire cu prietenii sau o discuţie cu Radu, cu părinţii, cu fratele meu.

Dar şi iubirea… Iubirea e… un fel de amestec de senzaţii de drag, de dor, de siguranţă, de prietenie, de parteneriat şi de încredere, de dedicare, implicare.

Crezi că talentul se moşteneşte sau este un har?

Cred că talentul este un har pe care îl primeşti de la Dumnezeu, prin părinţii tăi, aşa cum primeşti şi defectele şi încercările vieţii, tot pentru a le depăşi, pentru a folosi experienţa în devenirea ta.

Ce contează cu adevărat pentru un artist?

Momentul de trăire din timpul interpretării. Dar şi posibilitatea de a duce mai departe arta sa. Asta nu există dacă ea nu ajunge la public.

59691_480410428722622_668740647_nCând ai ales acest drum al muzicii ai fost încurajată sau nu?

Mereu am avut momente în care m-am întrebat dacă drumul acesta este potrivit pentru mine, şi mereu am revenit la muzică, precum un răspuns la o chemare. Am ştiut că asta trebuie să fac atunci când am ascultat primul meu album – Only love.

Spune-mi, sunt aplauzele răsplata pentru pasiunea cu care te implici când urci pe scenă?

Aplauzele sunt răsplata pentru ceea ce ai dăruit, pentru felul în care ai reuşit să te dedici publicului din faţa ta. Eu întotdeauna am simţit că, atunci când ţi se face pielea de găină când asculţi un interpret, e şi Dumnezeu în glasul celui care cântă.

Eu dăruiesc, cu mare recunoştinţă şi bucurie, aplauze celor care mă fac să trăiesc intens muzica în timp ce ei o cântă, e cel mai frumos mod de a-ţi arăta recunoştinţa. Apoi mă duc şi cumpăr discul artistului respectiv. Dar una dintre marile bucurii, ca şi compozitor, este când tinerii interpreţi încep să-ţi cânte creaţiile. Piesele acelea sunt vii, au viaţa lor, trăiesc.

csidDă artistul ceva lumii sau ia ceva de la lume?

Cu siguranţă artistul dă mai departe din ceea ce i-a fost dăruit.

Cum ai descrie într-un cuvânt viaţa de muzician?

Grea, frumoasă, sclipitoare, pe alocuri.

De multe ori, obstacolele pe care le întâlnim ne fac să ne oprim şi să ne repoziţionăm, ne obligă la un moment de respiro. Ce ţi-ai dori în astfel de momente? Ai un loc unde te retragi să visezi?

Firea umană te face să-ţi doreşti de multe ori ceea ce nu ai. Uneori îmi doresc să am o căsuţă undeva, sub pădure, într-o zonă sălbatică, fără asfalt, să simt miros de brad, de muşchi de pădure şi de ciuperci, să cânte păsările, să ascult pădurea şi depărtările ei, alteori mi-ar plăcea să stau într-un loc cu mare albastră, cu soare mult, cu zile lungi şi seri calde.

Uneori, abia aştept să ajung acasă, la ceea ce ştiu eu că mi-e comod şi plăcut, confortabil şi liniştitor, alteori mi-e foarte dor de părinţi şi de casa de la Baia Mare. Nu există un loc al visurilor, mai degrabă are legătură cu persoanele pe care le iubeşti, şi, din păcate, niciodată ele nu vor fi toate în acelaşi loc.

Mi-ar plăcea să călătoresc, să văd lumea, să observ şi să înţeleg diferenţele dintre oameni, să observ felul în care oamenii schimbă locurile şi locurile, oamenii.

Vii dintr-o zonă în care credinţa a fost mereu pe primul plan. Călătoreşti des, participi la festivaluri, ai cunoştinţă despre obiceiurile oamenilor, despre preferinţele lor, despre tot ce se întâmplă. De ce crezi ca s-a pierdut obiceiul de a merge la biserică duminica?

Nu ştiu. Este posibil să aibă legătură şi cu aşteptările oamenilor. Ştiu că există slujbe atât de frumoase încât te simţi înălţat, ridicat spre Lumina Cerească, însă există şi unele la care ai senzaţia că doar se recită nişte cuvinte în mod automat.

Cred că, aşa cum un artist se afirmă prin talentul şi chemarea sa, la fel, nu oricine poate să „înveţe‟ să „lumineze‟ oamenii, să-i înveţe despre „Cele Sfinte‟ . Cu siguranţă, în acest domeniu nu poţi spune că eşti „de meserie‟, mai degrabă poţi spune că simţi „chemarea‟. Sau poate că pur şi simplu, viaţa grea îi obligă pe mulţi să-şi câştige pâinea muncind şi în ziua de odihnă.

Ce înseamnă credinţa pentru tine?

Credinţa înseamnă viaţă.

1009891_10152171926194338_824700081_nCare este cea mai frumoasă amintire din copilărie?

Cele mai frumoase amintiri le am de la bunici, când, copil fiind, ascultam cu sufletul la gură poveştile din armată ale bunicului în timp ce bunica pregătea cina, iar focul din sobă dansa pe tavan, în zgomotul lemnelor trosnind. Întotdeauna mirosea a mere coapte.

 Ce sfat de la părinţi ti-a rămas adânc întipărit în minte şi suflet?

Să fiu bună.

Care este cea mai frumoasă rugăciune pe care o poartă sufletul tau?

Rugăciunea inimii. O spun deseori în timpul zilei.

Care este secretul prieteniei din punctul tău de vedere?

Secretul prieteniei este iubirea de oameni. Prietenia rareori se leagă între oameni care nu cunosc iubirea, bunătatea, lumina.  Cu prietenii nu te întâlneşti din obligaţie, pentru că sunteţi prieteni şi pentru că trebuie să întreţii relaţia.

Cu prietenii te întâlneşti să râdeţi împreună, să plângeţi împreună, să vorbiţi sau poate doar să tăceţi împreună, să vă înţelegeţi, să vă simţiţi alături, să vă ajutaţi reciproc. Într-o relaţie de prietenie nu trebuie să îţi fie jenă să spui „nu am chef să ies din casă‟ şi să trebuiască să găseşti alte scuze.

Te admir de multă vreme pentru candoarea şi pasiunea cu care te implici în tot ceea ce faci. Ştiu că nu regreţi nimic, te bucuri de fiecare clipă şi ai mulţumit pentru fiecare lecţie primită. În momentele grele ce te-a ajutat să te ridici din nou?

Dumnezeu, prin familie, prin oamenii dragi care mi-au fost alături. Întotdeauna mi s-a întregit puterea de a merge mai departe de către cei care ţin la mine şi pe care-i iubesc.

300224_10150496883304338_1724237571_nSimți că ți-ai găsit locul?

Mereu am căutat. Cred că este normal să cauţi, mereu.

Ce înseamnă pământul românesc pentru Paula Seling?

Înseamnă acasă, înseamnă acolo unde am învăţat să fiu om. Dacă nu m-aş fi născut aici, nu aş fi fost eu.

La ce anume nu renunţi niciodată? Care este acel ceva pe care îl porţi mereu cu tine în suflet?

Părinţii , familia, ei sunt puterea mea… Dar şi gândul că Dumnezeu mi le dă pe toate cu un rost. Trebuie să învăţ din asta.

Ai fost dezamăgită de oameni, te-au bucurat alţii. Ai aşteptări de la cei cu care te întâlneşti pe drumul vieţii?

Nu mai am aşteptări… Atât timp cât iubeşti omul, el nu te mai poate dezamăgi. Nu trebuie să judeci, unii oameni nu au nicio vină în faţa educaţiei, influenţelor exterioare, modului în care au crescut, modului în care au învăţat să trăiască etc.

E greu să faci asta, însă trebuie să lupţi mereu cu tine pentru a nu fi dezamăgit. Avem de ales? Pentru că ni se dă fiecăruia un drum presărat cu încercări şi cu poveri pe măsura puterii noastre. Pentru că sunt atâtea lucruri în viaţă pe care le poţi face şi cu care poţi influenţa pozitiv destinele altor oameni: un lucru care pentru tine pare mărunt pentru alţii poate însemna firicelul de nisip care înclină balanţa în luarea unei decizii.

Nu ştiu să vă spun de ce viaţa merită trăită, ştiu doar că sunt momente pe care nu le-aş da niciodată şi, de cele mai multe ori, ele se întâmplă neplanificat, spontan, pentru că îţi dai voie să priveşti lucrurile cu bucurie. Viaţa merită trăită pur şi simplu, pentru reflexiile lumii în interiorul nostru, pentru senzaţiile pe care le trăim, ca reacţie la lumea de afară.

319576_10150496883199338_2132328474_nMomente frumoase s-au născut, uneori, din întâmplare pentru tine?

Paradoxal, în anumite situaţii în care ceva nu a ieşit exact cum planificasem, am fost salvată de un fel de moment de sclipire, iar micile imperfecţiuni au fost chiar cele care au generat o vibraţie specială, anumită strălucire şi emoţie clipei respective.

Pe scenă este ca şi cum ar fi o altă lume. Pe scenă, trăirile şi imaginaţia, felul în care te uiţi în ochii publicului şi-i cânţi sunt lucruri care transformă un spectacol într-un moment pe care ţi-l vei aminti mult timp.Timpul se măsoară, aş putea spune, în distanţa dintre spectacole.

Este de datoria mea să fiu cât mai bine pregătită profesional, să studiez cât mai mult în aşa fel încât să îmi permit să interpretez uşor toate partiturile cântecelor pe care le scriu sau sunt scrise pentru mine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here