Pe Pluto cerul este albastru la fel ca pe Terra şi există apă

0
212

3_15Cerul Planetei Pluto este albastru şi, în unele zone, există plăci de apă îngheaţată, informează NASA după analiza imaginilor transmise de sonda New Horizons.

“Cine şi-ar fi putut imagina un cer albastru în Centura Kuiper? Este magnific!”, a spus Alan Stern, principalul responsabil ştiinţific al misiunii.

Particulele roşii sau gri care formează bruma care înconjoară Pluto sunt suficient de mici pentru a difuza lumina albastră a Soarelui, la fel ca pe cerul terestru.

Aceste particule se formează atunci când azotul şi metanul se separă sub efectul razelor ultraviolete ale soarelui înainte de a se recombina pentru a forma nişte macromolecule complexe care sunt responsabile de culoarea roşie dominantă a soarelui Planetei Pluto.

Cel mai probabil, aceste molecule se formează în atmosfera înaltă a Planetei Pluto şi creează acest albastru strălucitor, afirmă oamenii de ştiinţă de la NASA.

5_16

În ceea ce priveşte plăcile de apă îngheţată, ele sunt în mare parte a timpului acoperite de alte formaţiuni îngheţate în care azotul este abundent. Dar planetologii nu-şi explică de ce gheaţa de apă a fost descoperită doar în unele locuri. Precedentele imagini trimise de New Horizons au dezvăluit diversitatea şi complexitatea reliefului acestei planete.

Pe aceste imagini se poat vedea nişte formaţiuni ce par a fi dealuri, se pot observa scurgeri de gheaţă de azot dinspre regiunile muntoase către câmpii şi o reţea de văi, probabil create de materialele care au curs pe suprafaţa planetei pitice. Ar putea fi vorba despre uriaşe blocuri de gheaţă plutind într-un vast depozit mai dens de azot îngheţat care se află într-o câmpie botezată Sputnik Planum, a explicat NASA.

1_32 2_17 3_15 4_16

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here