Pe potecile vacanţei: Paleos Panteleimonas, o întoarcere în trecut

0
118

La mică distanţă de Platamonas, pe versatul estic al Olimpului, se află un sat de păstori, vechi de peste 500 de ani, care se deosebeşte de celelalte aşezări din zonă prin stilul arhitectural unic: Paleos Panteleimonas (sau Vechiul Panteleimon). Abandonată de localnici în anii ’50, aşezarea a prins din nou viaţă după ce a început să fie promovată de grecii care şi-au cumpărat case aici, pe care le-au restaurat şi le-au inclus în circuitul turistic. În 2003, Paleos Panteleimonas a fost declarat Monument de Patrimoniu Naţional.

Casele vechi din piatră, care păstrează nealterată tipologia şi forma clădirilor Olimpului pierean, mica piaţetă de lângă biserica satului, platanii bătrâni, uliţele înguste pavate cu lespezi din piatră adusă de la poalele Olimpului, dar şi panorama spectaculoasă asupra Golfului Thermaikos şi a zonei de coastă a Pieriei de sud – toate acestea fac din micul sat o destinaţie turistică de un pitoresc aparte.

Cum ajungem

Paleos Panteleimonas se află la circa 4 kilometri de Castelul Platamon şi la puţin peste 11 kilometri de Nei Pori (conform Google Maps). Din E75 se urmează indicatorul plasat în dreptul localităţii Neos Panteleimonas; drumul urcă în serpentine strânse prin păduricea de stejari şi de castani, până la intarea în sat, unde e amenjatată o parcare pentru turişti. Maşinile se lasă aici (nu se percepe taxă), căci accesul vehiculelor e permis doar pentru riverani.

 

 

 

 

 

Din acest punct se deschide o panoramă spectaculoasă asupra Golfului Thermaikos, localitatea fiind situată la 700 m faţă de nivelul Mării Egee. În stânga, privirea surprinde prima imagine a satului agăţat de coasta muntelui. Case construite din piatra aceea frumoasă care îţi ia ochii atunci când ajungi în zonele muntoase ale Greciei, cu obloane din lemn la ferestre, îşi iţesc acoperişurile din ţiglă roşie printre coroanele copacilor. Ai impresia că ai păşit înapoi în timp.

La plimbare prin satul de piatră

Intrăm în sat pe o uliţă pietruită, ce pare a duce spre mica piaţetă din centru. Trecem pe lângă clădiri cu zidurile îmbrăcate în verdeaţă şi curţi terasate, pline de ghivece cu flori. Fiecare colţ ne surprinde cu câte ceva, fiecare casă are ceva special, fiecare străduţă ne îndeamnă s-o urmăm. Lăsăm paşii să ne poarte la întâmplare, pe lângă zidurile tăcute… Pare o lume pierdută undeva, la marginea timpului, însă e doar o aparenţă, căci satul pulsează de viaţă. Tot urcând şi coborând străduţele în pantă, zărim câteva taverne tradiţionale, dar şi multe magazinaşe cu obiecte de artizanat.

Paleos Panteleimonas

Nu după mult timp dăm de biserică, semn că am ajuns în centrul satului. Străjuită de platani stufoşi, ce aduc o răcoare binevenită acestui loc, bisericuţa e o mică bijuterie de arhitectură locală. Este închinată Sfântului Pantelimon, cel numit „doctor fără de arginţi”, căci a fost ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. În fața ei flutură steagul Republicii Elene, albastru/alb, dar și steagul galben al Bisericii Ortodoxe a Greciei. Alături de biserică vedem vechea școală a satului. De partea cealaltă este cunoscuta kafeneio, la care se opresc mulți turiști, pentru o cafea la jar, o îngheţată servită în coaja unei lămâi sau o prăjitură cu iaurt. Piaţa centrală cu celebrul ei platan este ușor de găsit, fără să o căutați prea mult, căci toate străduţele duc acolo.

Paleos Panteleimonas

Taverne în Paleos Panteleimonas

Dintre tavernele aflate în piaţa centrală, alegem „To Petrino”. Aici am mâncat unele dintre cele mai bune preparate din Grecia, la preţuri mai mici decât la terasele din staţiunile de pe malul mării. Kokoretsi, salata grecească, vinete la cuptor cu feta şi usturoi, specialitatea grecească din viţel şi vinete la cuptor, coastele de miel sunt câteva dintre motivele pentru care ne-am pus în gând să revenim ori de câte ori ni se iveşte ocazia.

O altă tavernă care ne place este Enastron, pentru mâncarea bună şi priveliştea superbă care se deschide de aici. E un punct de belvedere excepţional, în zilele senine se vede litoralul grecesc de la Panteleimonas până la Salonic şi primul braţ al peninsulei Halkidiki.

Liliana Mihăilă

Un top al tavernelor din sat găsiţi aici

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici