Pe STIL VECHI. Este iar CRĂCIUNUL!

0
343

pe stil vechiCredincioşii ortodocşi pe stil vechi, ruşii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, basarabenii şi sârbii din Banat sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie.

Potrivit vechiului calendar iulian, Sărbătoarea Naşterii Domnului, stabilită pe 7 ianuarie, este prefaţată de seara de Ajun, când copiii şi tinerii îmbrăcaţi în costume tradţionale, având colaci legaţi cu ştergare înflorate, colindă pe la casele rudelor şi prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Naşterii Pruncului Sfânt.

12 feluri de mâncare

Pe masa din Ajunul Craciunului, ortodocşii pe stil vechi pun aceleaşi bunătăţi de post specifice Sărbătorilor. Moldovenii, ardelenii sau minorităţile de ruşi lipoveni, bulgari, ucraineni sau sârbi pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor. Astfel, compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă sau sarmalele de post cu hribi sunt mâncărurile care anunţă, în noaptea Naşterii Domnului, o mare Sărbatoare. În ziua de Crăciun, fiecare creştin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie.

La prânz, familiile se reunesc la masa tradiţională, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, peşte, ciorbe şi borşuri, zacuscă, totul stropit din abundenţă cu vin şi votca.

În România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruşi lipoveni şi sârbi. Potrivit recensământului efectuat în 2002, numărul ruşilor lipoveni este de 29.774; al ruşilor – 8.914, al sârbilor – 22.518; iar al armenilor – 1.780.

Sursa: evz.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here