Pe urmele Ameliei Earhart, în Pacificul de Sud

0
114

amelia_banner_newsizeO expediție organizată pentru a elucida unul dintre cele mai vechi mistere ale aviației, dispariția pionierei zborului Amelia Earhart, se va relua într-un atol din sudul Pacificului, începând din 8 iunie. 

Cea de-a 11-a expediție TIGHAR va căuta noi date în sprijinul ipotezei conform căreia celebra aviatoare americană a aterizat forțat pe insula Nikumaroro, în 1937, în timpul unui zbor în jurul Pământului și a dispărut în mod misterios, relatează Agerpres, citând AFP.

“Obiectivul este de a adăuga noi dovezi la cele adunate de-a lungul a 27 de ani, în cele 10 expediții desfășurate deja pe această insulă”, a declarat Ric Gillespie, directorul executiv al TIGHAR — International Group for Historic Aircraft Recovery. “Dacă am descoperi și recupera epava (aeronavei) ar fi extraordinar, însă nu pot prevedea că așa se va întâmpla”, a adăugat el.

Dispariție misterioasă

Amelia Earhart, 39 de ani, și navigatorul său, Fred Noonan, 44 de ani, au dispărut în timpul unui zbor din Papua Noua Guinee spre insulele Howland, la 2 iulie 1937. Timp de mai mulți ani s-a crezut că avionul pilotat de cei doi, un model Lockheed Electra, s-a prăbușit în ocean după ce a rămas fără combustibil. Au existat și voci care au susținut că Amelia Earhart și Fred Noonan ar fi fost luați prizonieri de forțele imperiale japoneze.

De-a lungul ultimilor ani, TIGHAR a cercetat ipoteza că piloții ar fi supraviețuit unei aterizări forțate în zona unui recif din apropiere de insula Nikumaroro și ar fi așteptat pe insulă să fie salvați, în timp ce avionul lor era luat de valuri. Insula Nikumaroro se află la 560 de kilometri sud-sud-est de Insula Howland, un teritoriu american aflat la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia.

În vacanță tematică

Noua expediție TIGHAR va porni la 8 iunie din Fiji, urmând să ajungă după cinci zile pe insula nelocuită Nikumaroro, cunoscută în trecut drept insula Gardner și care face parte în prezent din Republica Kiribati — un stat insular format din 34 de atoli și insule în zona centrală a Pacificului. Echipa expediției este formată din Gillespie și 14 voluntari. Ei vor rămâne pe insula Nikumaroro timp de două săptămâni. Timp de câteva zile membrilor expediției li se vor alătura și 68 de turiști aflați în prima croazieră pentru vizitarea acestei insule în cadrul unei vacanțe tematice Amelia Earhart.

Ric Gillespie a precizat că în cadrul acestei expediții va fi căutată epava avionului cu ajutorul unui minisubmarin operat prin telecomandă și dotat cu sonar și cu o cameră video de înaltă rezoluție. În aceeași perioadă, scafandrii vor căuta în apele de mică adâncime din jurul insulei, iar o echipă va căuta eventualele urme ale unei tabere a celor doi aviatori dispăruți pe insula pe care nu se află apă dulce.

În cărțile de istorie

O celebritate mondială în timpul vieții, Amelia Earhart a intrat în cărțile de istorie în 1932 drept prima femeie care a zburat singură peste oceanul Atlantic, iar apoi a stabilit o serie de noi recorduri în domeniul tânăr al aviației.

Zborul din 1937 în jurul lumii ar fi fost primul care să urmeze linia Ecuatorului. În momentul dispariției, Earhart și Noonan se aflau la peste 11.000 de kilometri de punctul terminus al călătoriei, Oakland, California.

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here