Pelicula românească „Lemonade”, marele premiu la New Films Festival din Portugalia

0
50

Filmul de debut în lung metraj al Ioanei Uricaru – Lemonade – a câştigat premiul Linxul de Aur pentru cel mai bun film în competiție, în cadrul FEST New Directors/New Films Festival de la Espinho, din Portugalia. Pelicula a fost selectată în competiție în secţiunea principală a festivalului, fiind prezentată alături de alte 10 filme de mare succes ale circuitul festivalier, precum Winter Brothers de Hlynur Palmason, câştigător al 25 de premii internaționale sau Killing Jesus de Laura Mora Ortega, care a luat premii la festivalurile din Cairo, Chicago și Palm Springs.

Turnat preponderent în America de Nord, Lemonade e inspirat de un articol de presă şi spune povestea câtorva zile tensionate din viaţa Marei, o asistentă medicală care se vede nevoită să confrunte propria ei proiecţie despre visul American cu realitatea de pe teren. Filmul a avut premiera mondială în acest an la Berlinală, unde a fost prezentat în secțiunea Panorama, bucurându-se de recenzii pozitive şi de atenţia distribuitorilor.  The Hollywood Reporter l-a descris ca fiind „ una dintre premiile mondiale de excepție de la Berlinale din acest an.” Premiera americană a filmului a avut loc în aprilie la prestigiosul festival de film de la Tribeca, ocazie cu care New York Times l-a numit „un film de neratat”. De asemenea, a fost selectat la Seattle Film Festival, urmând să aibă până la sfârşitul anului prezențe în alte trei festivaluri de film nord-americane.

În perioada următoare, Lemonade va fi prezentat la Festivalul de Film Internațional din Ierusalim – cel mai prestigios festival din Israel, precum și la Two Rivers, în Polonia. De asemenea, a fost achiziționat în numeroase ţări şi urmează să fie prezentat până la sfârşitul anului în Statele Unite, Franţa, Canada, China, Grecia, Iugoslavia, Israel sau Germania. Premiera în sălile româneşti va avea loc în luna noiembrie a acestui an.

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici

Liliana Mihăilă