Din bucătăria românească veche: Peltea de gutui și Legume în saramură

0
296

peltea de gutuiSăptămâna aceasta vă propunem Peltea de gutui și Legumele în saramură. Ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa, relatează Agerpres.

Peltea de gutui

Iei 4 kgr. de gutui și un kgr. mere crețești frumoase, roșii; tai bucăți gutuile și merele le cureți de sâmburi și pui la foc cu 6 litri de apă. Focul să fie mai întâi iute apoi mai potolit. Trebue să scază de un lat de mână. În urmă strecori zeama printr ‘un tulpan.

Lași să curgă în voie; nu apeși ca să rămână zeama limpede. Măsori zeama și pui tot atâta zeamă cât zahăr, până ce se topește zahărul; lași focul mai potolit apoi îl ațâți și când stă să se lege de tot potolești iarăși focul.

Încerci zahărul în modul următor: ai într ‘un pahar apă foarte rece, arunci în ea puțin din siropul de pe foc și îl iei între degete; dacă poți să-l faci cocoloș ca o bobiță de mazăre, dulceața este destul de legată. Scoțând dulceața de la foc, o torni îndată în borcane.

 Legumele în saramură

Luați următoarele legume în cantitățile dorite de fiecare. Dar bine înțeles castraveții domină prin număr. Castraveți speciali, ardei lungi, gogonele, bame, varză roșie tăiată în patru, varză albă tăiată la fel, fasole țucără, usturoiu, pepeni verzi mici, ramuri de mărar, ramuri de țelină, cimbru. Din altă parte pregătiți apă cu atâta sare cât vă e gustul.

Toate aceste legume amestecate le introduceți într’un butoiaș până ce îl umpleți, apoi turnați apa sărată care va trebui să acopere legumele. Astupați butoiul cu fundul său ca să fie ermetic închis. Lăsați-l să se odihnească o săptămână, apoi începeți să-l rostogoliți zilnic prin curte. Peste o lună de zile puteți începe consumarea.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here