Pepiniera secretă a rechinilor ciocan. Este un sit unic

0
244

De milioane de ani, rechinii ciocan cresc într-o adevărată pepinieră naturală protejată de mangrove și recife în arhipelagul ecuadorian Galapagos, departe de privirea oamenilor.

Biologii au descoperit acest loc secret, o adevărată ascunzătoare, în noiembrie 2017. Sanctuarul este situat la 1.000 km vest de America de Sud, relatează Rador.

„Din întâmplare, am găsit această pepinieră naturală pentru rechinii ciocan (Sphyrna lewini), o specie extrem de amenințată. Este un sit unic, care prezintă un mare interes pentru conservarea lor”, a explicat, pentru AFP, biologul Eduardo Espinoza, responsabil de monitorizarea ecosistemelor marine din Parcul Național Galapagos.

Zeci de rechini mici, de culoare argintie și un bot aplatizat – cu un ochi la fiecare capăt – înoată liniștiţi printre alți pești în căutarea crustaceelor, hrana lor din primii ani de viaţă.

„Femelele vin aici pentru a naşte şi apoi pleacă. Puii au cu ce să se hrănească și sunt protejați, deoarece recifele blochează accesul marilor prădători”, spune Eduardo Espinoza.

După un an sau doi, când cresc și au nevoie de mai multă mâncare, ei ies în largul mării și migrează uneori la mii de kilometri distanță. Ei sunt atunci nişte coloşi de până la doi metri și jumătate și trăiesc până la 50 de ani.

De ani de zile, Parcul Galapagos monitorizează siturile de reproducere și etichetează sute de rechini, o specie foarte protejată în această rezervaţie marină de 138.000 km2 – a doua ca mărime din lume -, declarată patrimoniul mondial al omenirii. Dar descoperirea acestor pui de rechin este deosebit de sensibilă, deoarece specia este în pericol de dispariţie, adică cu două nivele înainte de dispariţie, potrivit International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Ana Grama