Performanţă: “Cartea de vizită”, premiată la Best Book Design from all over the World 2015

0
189

VIZUAL-CARTEA-DE-VIZITA-51-723x1024Albumul “Cartea de vizită” se numără printre premianţii competiţiei internaţionale de design de carte Best Book Design from all over the World, Leipzig 2015, informează Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură, într-un comunicat.

Este prima oară când o carte din România primeşte o distincţie de acest fel, la cel mai înalt nivel de exigenţă profesională şi creativă în domeniul designului de carte.

Albumul, realizat de Fabrik – 72+87, este o colecţie de 59 cărţi de vizită ce datează din prima parte a secolului XX şi a fost tipărit într-o ediţie de 150 exemplare, cartea reprezentând “o călătorie nostalgică în trecutul personal, chiar intim, al unor celebrităţi sau oameni obişnuiţi, ale căror cărţi de vizită ne servesc astăzi drept suport pentru un exerciţiu de stil şi o lecţie de imagine personală”.

Potrivit comunicatului, autorii şi editorii acestei cărţi, Fabrik – 72+87, un atelier tipografic şi o asociere între doi graphic designeri, şi-au propus să finanţeze singuri proiectul pentru a putea respecta toţi paşii procesului clasic de producţie de carte, fără presiunea timpului, având un singur obiectiv: realizarea unui obiect care să transmită pasiune şi respect pentru această disciplină.

În cadrul ediţiei 2015 a competiţiei, juriul independent format din şapte specialişti a selectat 14 titluri câştigătoare din 10 ţări, printre care şi România.

“Am avut o jurizare intensă, cu două zile foarte interesante, la Leipzig. 585 de cărţi provenind din 30 de ţări din toată lumea au trebuit să fie jurizate – cu siguranţă, deciziile nu au fost uşoare, luând în considerare numărul enorm de cărţi frumoase şi diversitatea copleşitoare a abordărilor – design de carte excepţional din atât de multe ţări şi culturi.”, declară Ines Paul, responsabil de comunicare Stiftung Buchkunst, potrivit sursei citate.

Competiţia internaţională Best Book Design from all over the World (Cele mai frumoase cărţi din lume), la care pot fi înscrise doar cărţi care au fost selectate printr-o jurizare de specialitate la nivel naţional, are loc anual la Leipzig începând din 1963, în prezent fiind organizată de Stiftung Buchkunst.

La ultimele trei ediţii au fost înscrise şi cărţi din România selectate în concursul naţional de design de carte “Cele mai frumoase cărţi din România”. În 2013 şi 2014, România a avut cărţi nominalizate la premii de către juriul internaţional, iar în acest an, “Cartea de vizită” a fost distinsă cu Menţiunea de Onoare.

Toate cele 585 de cărţi participante, între care şi cărţile finaliste ale concursului Cele mai frumoase cărţi 2014, vor fi prezentate publicului în expoziţia Best Book Design from all over the World la Târgul de Carte de la Leipzig, în perioada 12-15 martie, în standul Stiftung Buchkunst – G600 din Hala 3.

De asemenea, “Cartea de vizită” va fi expusă şi în standul României, la Leipzig, alături de celelalte cărţi premiate în concursul naţional de design de carte, urmând o serie de expoziţii (cu cărţile premiate sau cu toate cărţile selectate în urma jurizării) la târgurile internaţionale de carte de la Paris, Bologna, Londra, Budapesta, Torino, Praga, în standurile României organizate de Ministerul Culturii din România şi de Institutul Cultural Român, mai informează Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here