Performanţă la Matematică prin muncă şi perseverenţă

0
97

224x145Elevii care nu se dau bătuţi atunci când întâmpină dificultăţi la rezolvarea unei probleme au rezultate mai bune la matematică decât elevii care nu perseverează, arată un studiu PISA in Focus, care analizează legătura dintre performanţa în educaţie şi perseverenţa elevilor. Aproape un sfert din elevii români cred că dacă fac un efort să înveţe mai mult vor ajunge la rezultate mai bune la Matematică.

În 25 de ţări dintre cele analizate de studiul PISA, elevii care fac tot posibilul să rezolve problemele de Matematică au un scor mai mare cu 20 de puncte faţă de cei care se dau bătuţi. În ţările fruntaşe din topul PISA 2012 (Finlanda, Islanda, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Norvegia, Taipei China), diferenţa este şi de 30 de puncte.

Cei mai buni elevi sunt aceia care realizează că perseverenţa în învăţarea unui domeniu precum matematică duce la succes. În România, 21% dintre elevi au această convingere, arată analiza PISA.

Tinerii care învaţă mult fiindcă ei cred că numai aşa vor ajunge la rezultate foarte bune au obţinut cu 36 de puncte mai mult decât cei care nu cred că trebuie să depună efort pentru a pentru a obţine aceste rezultate.

În 24 dintre ţările OECD, diferenţa aceasta este de 15 puncte sau mai mult şi chiar de 30 de puncte în ţări precum Ungaria, Slovacia, Suedia şi Turcia.

Topul ţărilor unde elevii consideră că prin muncă se ajunge la performanţă în Matematică:

Coreea de Sud – 60% din elevi

Taipei, China – 60% din elevi

Islanda – peste 50% din elevi

Norvegia – peste 50% din elevi

Finlanda – aproape 50% din elevi

Rezultatele PISA arată că utilizarea strategiilor de învăţare care stimulează mintea, cum ar fi problemele care îi obligă pe elevi să se gândească o vreme înainte să le rezolve, îi determină, în timp, să-şi dea silinţa la învăţat.

E nevoie de profesori mai motivaţi

Elevii care învaţă de la profesori care le dau feedback şi ţeluri pe care trebuie să le îndeplinească sunt mult mai perseverenţi şi mai motivaţi să rezolve probleme la matematică. Totuşi, aproape jumătate din profesorii care predau în ţările OECD nu folosesc astfel de tehnici.

Marea Britanie chiar a iniţiat un program prin care aduc 30 de profesori de matematică din China pentru a-i învăţa pe elevii britanici şi îşi trimit proprii lor profesori în Shanghai, la şcoli, să înveţe tehnicile de predare folosite de cadrele didactice de acolo. Shanghai este prima ţară din topul PISA 2012 pe matematică.

Sursa: Adevarul

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here