Performanţele şcolare sunt afectate de lipsa de fier din alimentaţie

0
68

lipsadefierpoatepun-1391620165Medicii pediatri atrag atenţia că lipsa de fier poate afecta performanţele şcolare ale copiilor. O alimentaţie săracă în fier determină întârzieri cognitive şi afectează sistemul imunitar al copiilor. În România, unul din patru copii de vârstă şcolară suferă de anemie feriprivă. Din cauza creşterii rapide, organismul copiilor are nevoie de mai mult fier, acesta fiind un nutrient cu rol esenţial în dezvoltarea normală a funcţiei cognitive. În plus, fierul este indispensabil pentru transportul oxigenului din plămâni către restul organelor, păstrează sistemul imunitar sănătos şi ajută organismul să producă energie.

Anemia feriprivă (anemia carenţială) apare ca urmare a deficitului de fier. Reprezintă cea mai frecventă carenţă nutriţională care apare în copilărie, fiind foarte întâlnită la copii mici, preşcolari şi şcolari. Anemia feriprivă este întâlnită la aproximativ 40% dintre copiii sub 5 ani şi la 23% dintre copiii de vârsta şcolară evaluaţi din România. „De aceea, este important ca familia să fie corect informată de către medicul de familie şi medicul pediatru asupra alimentaţiei corecte a copilului, indiferent de vârsta acestuia. Recomandările referitoare la cantitatea şi calitatea alimentelor vor cuprinde şi informaţii despre nevoile zilnice de vitamine şi micronutrienţi, astfel încât să fie prevenite carenţele nutriţionale care au un impact nefavorabil asupra stării de sănătate a micuţilor pacienţi”, atrage atenţia prof. dr. Doina Anca Pleşca.

Componentă esenţială a globulelor roşii

Copilăria se caracterizeză printr-un proces de creştere şi dezvoltare a organismului extrem de complex şi rapid care nu se mai regăseşte în alte perioade ale vieţii. În cadrul acestor procese, fierul joacă un rol extrem de important, fiind o componentă esenţială a structurii globulelor roşii. Copiii mici sunt cei mai expuşi la scăderea cantităţii de fier din organism. „Cantitatea redusă de fier determină apariţia anemiei feriprive sau aşa-numita anemie prin carenţă de fier. În situaţia în care nivelul de fier este redus, numărul globulelor roşii scade şi astfel transportul de oxigen de la nivelul plămânilor către celelalte organe şi sisteme se reduce semnificativ. Oxigenarea redusă va conduce la o dezvoltare şi funcţionare mai proastă cu consecinţe pe termen mediu şi lung pentru un organism în plin proces de dezvoltare”, explică specialistul.

Categoriile de persoane care prezintă un risc crescut de a dezvolta anemie feriprivă sunt: prematurii, sugarii diversificaţi tardiv cu alimente sărace în fier, copiii supuşi unor diete dezechilibrate, restrictive (regimuri fără proteine, regimuri exclusiv vegetariene etc.), copiii care prezintă infecţii cronice, dar şi adolescentele şi femeile însărcinate.

Consecinţele pe termen mediu şi lung

Copilul cu anemie feriprivă are o mare susceptibilitate la infecţii cu localizare preponderent respiratorie, dar şi digestivă. În plus, orice infecţie reduce absorbţia intestinală de fier şi astfel anemia se agravează progresiv. Copilul este neatent, iritabil, veşnic obosit. Randamentul intelectual şi performanţele şcolare scad paralel cu agravarea anemiei. În lipsa unei terapii corecte, anemia va conduce la deficite cognitive importante. Din fericire, anemia feriprivă poate fi depistată printr-o simplă analiză de sânge recoltată din deget. De aceea, este important ca părinţii să fie atenţi la comportamenul micuţilor şi să se adreseze unui medic pediatru pentru a clarifica orice bănuială.

Alimentaţia gravidei, esenţială

Cele mai eficiente măsuri încep încă din viaţa intrauterină. Alimentaţia gravidei trebuie să fie echilibrată. Să conţină proteine de calitate, legume şi fructe care să asigure un aport eficient de minerale şi vitamine. În alimentaţia copilului este recomandat să fie incluse alimente care conţin fier precum: ficatul de pasăre, carnea roşie, peştele gras, ouăle, lintea, spanacul şi produsele alimentare care semnalizează prezența fierului pe ambalaj. Pentru o absorbţie mai bună este bine să se asigure şi un aport suficient de vitamina C din alimente (broccoli, roşii, piersici, citrice etc.).

Împreună creştem copii puternici

„Din păcate, anemia feriprivă reprezintă cea mai frecventă carenţă nutriţională care apare la copiii din România, după cum o arată şi statisticile. Campania de informare «Împreună creştem copii puternici» are scopul de a sensibiliza părinţii cu privire la rolul alimentaţiei în dezvoltarea armonioasă a copiilor, alimentaţie care trebuie completată cu aportul necesar de fier. Alegerea unei diete bogate în nutrienţi alimentari, adaptată pentru fiecare etapă de vârstă pe care copilul o parcurge, poate preveni apariţia anemiei şi a unor probleme de sănătate mult mai grave. În plus, este important să cunoaştem mai întâi cauzele şi mecanismele care stau la baza apariţiei anemiei feriprive, pentru a putea identifica ulterior cele mai eficiente modalităţi de prevenire, dar şi cele mai eficiente soluţii terapeutice”, a declarat prof. dr. Doina Anca Pleşca, medic primar pediatru, vicepreşedinte al Societăţii Române de Pediatrie.

Campania de informare „Împreună creştem copii puternici”, derulată de Nestle în parteneriat cu Societatea Română de Pediatrie, se alătură în acest fel iniţiativelor pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi îşi propune să promoveze un stil de viaţă sănătos, bazat pe activitate fizică zilnică şi o alimentaţie echilibrată, care să conţină şi aportul adecvat de fier. O cantitate de fier adecvată poate fi obţinută şi cu ajutorul cerealelor sau batoanelor cu cereale cu adaos de fier.

Sursa: puterea.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here