Persoane cu dizabilităţi care au lăsat o amprentă asupra omenirii

0
3162

Persoane cu dizabilităţi care au lăsat o amprentă puternică asupra omenirii…

Poate ştiaţi sau nu, dar există un număr impresionant de personalităţi celebre care, în ciuda dizabilităţii cu care s-au confruntat, au adus un aport deosebit în domeniile de interes, iar realizările lor deţin un loc consacrat în istoria lumii.

Iată doar câţiva dintre aceştia.

Vincent van Gogh

Vincent van GOGH (30.03.1853 – 29.07.1890)

– celebrul pictor de origine olandeză suferea de tulburări mintale, afecţiune ce l-a determinat să-şi pună capăt zilelor la doar 37 de ani, nu înainte de a trece prin faimosul episod în care şi-a tăiat urechea. Catalogat drept artistul “nebun”, Vincent van Gogh şi-a câştigat faima postum, lucrările sale având o influenţă esenţială asupra sec. al XIX-lea, prin impactul emoţional şi jovialitatea culorilor.

Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi şi 1.100 de desene şi schiţe.

Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje şi picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute şi cele mai scumpe din lume, Vincent van Gogh fiind considerat unul dintre cei mai importanţi pictori din istorie.

ray-charles

Ray CHARLES (23.09.1930 – 10.06.2004)

– celebrul muzician american, pionier al stilului rhythm and blues, a orbit la vârsta de 7 ani. Talentul muzical şi l-a dezvoltat la Şcoala pentru orbi şi surzi din Florida, în această perioadă având şi o colaborare cu un post de radio din localitate.

Părinţii şi i-a pierdut în adolescenţă, dar visul său artistic a rămas la fel de viu. De-a lungul anilor 1960, Ray Charles a ajutat să se integreze rasial muzica country şi pop.

Totodată, Ray Charles a devenit unul dintre primii muzicieni afroamericani căruia i-a fost acordat control artistic de către o companie de înregistrări mare.

Catalogat de Frank Sinatra drept “singurul geniu adevărat din industria muzicală”, Ray Charles îşi justifică talentul excepţional prin cele 12 premii Grammy. Printre melodiile sale definitorii se enumeră Hit The Road Jack.

Elizabeth TAYLOR (27.02.1932 – 23.03.2011)

– faimoasa actriţă americană a trebuit să accepte astmul ca făcând parte din viaţa ei tumultoasă, alături de 7 soţi, dar şi de o carieră de excepţie. Elizabeth Taylor a devenit cunoscută la 12 ani, iar astăzi este considerată “ultimul star al Hollywood-ului de altădată”.

A fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori şi a primit de la American Film Institute – Premiul pentru întreaga carieră.

Frumoasa actriţă cu ochi violeţi a jucat în jumătate de veac de carieră, în peste 80 de filme, devenind un simbol al perfecţiunii cinematografice.

Ea a interpretat diverse roluri, de la regina Nilului, la soţia unui profesor de istorie ratat, dând viaţa tuturor personajelor sale. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se enumeră: Who’s Afraid of Virginia Woolf, A Place în the Sun, Giant, Cleopatra etc.

feodor-dostoievskiFeodor Dostoievski (11.11.1821 – 9.02.1881)

– faimosul scriitor şi eseist rus a suferit de epilepsie, iar prima criză a apărut când avea doar 9 ani. Experienţa bolii este transpusă în scrierile sale, prin crearea personajelor Mâşkin din Idiotul şi Smerdyakov din Fraţii Karamazov.

Implicarea în viaţa politică a rezultat condamnarea la 4 ani de închisoare, timp în care a continuat să scrie şi să citească. În această perioadă a crescut incidenţa crizelor de epilepsie, fapt ce-i justifică caracterul nervos şi instabil al geniului său, dar şi veşnica lui căutare de senzaţii “tari”: călătorii, jocuri de noroc etc.

Cărţile sale şi-au lăsat amprenta asupra ficţiunii din sec. al XX-lea, fiind dovada unui talent extraordinar pentru pătrunderea psihologiei umane şi analiza politicii sociale şi spirituale a societăţii din Rusia epocii sale.

Sursa: imparte.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here