PERSONALITĂŢI CULTURALE: Dhafer Youssef | VIDEO

0
114

81f0x8I1wvL._SL1500_Dhafer Youssef, compozitor, vocalist și instrumentist tunisian cu o carieră remarcabilă în jazzul european, s-a născut în 1967 și se trage dintr-o lungă linie de muezini.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]A învățat de la bunicul său arta recitalului coranic, și în adolescență a descoperit oud-ul, apoi ghitara bas, și în cele din urmă jazzul.

Din 1990 trăiește în Europa, la Viena, unde a și studiat, și la Paris.

Oud-ul, instrumentul care l-a consacrat pe Youssef, este acea lăută arăbească al cărei sunet poate fi auzit în toate muzicile Orientului Mjlociu și în acelea din nordul Africii, în special cele islamice tradiționale.

Instrument oriental prin definiție, considerat un strămoș îndepărtat al ghitării, oud-ul nu pare deloc făcut pentru jazz, sau cel puțin nu pentru jazzul din  nordul Europei, în special cel din Norvegia.

În primul rând din cauza diferenței de temperatură: sunetul oud-ul e cald, apropiat și învăluitor, ca un răsărit de soare, în timp ce jazzul cântat în Nord nu poate părea a fi altfel decât rece, lunar și întunecat, ca zilele care vin după ce te părăsește o femeie frumoasă pe care o iubești fără leac.

Aceste două elemente aparent contrarii sunt sudate perfect însă de vocea de muezin a lui Dhafer Youssef și de instrumentele celor mai buni muzicieni ai scenei de jazz din Norvegia (între care îi amintim aici pe ghitarisul Eivind Aarset, și pe trompetistul Nils Peter Molvaer).

Sursa: europalibera.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here