Pescarul curajos – poveste din Letonia

0
114

DSC_3677Tânărului pescar Pastaris îi plăcea să navigheze pe Marea Baltică. Într-o seară, apa de lângă barcă s-a învolburat şi din valuri a ieşit un uriaş. înainte ca Pastaris să poată face ceva, uriaşul l-a înhăţat şi l-a dus în castelul său de pe o insulă îndepărtată (Pescarul curajos – poveste din Letonia).
„Vei găti pentru mine şi vei avea grijă de castel” i-a poruncit uriaşul. „Dacă munceşti din greu, te voi răsplăti. Dar îţi pun o condiţie. Dacă auzi zgomote noaptea, trebuie să te prefaci că dormi.” Lui Pastaris i se păru cam ciudată această condiţie, dar ce putea să facă? In acea noapte, tânărul fu trezit de plânsul cuiva din camera de alături. Aprinse o lumânare şi merse să vadă cine plânge. Pe marginea patului stătea o fată şi plângea. „Ce-ai păţit?” a întrebat Pastaris.
„Uriaşul m-a răpit”, a răspuns tânăra. „Vrea să mă mărit cu el.”
În momentul acela, se auziră nişte paşi grei pe coridor. „Ţi-am zis că nu ai voie să încâlci regula!” a urlat uriaşul înfuriat şi l-a aruncat pe Pastaris pe fereastră.
Tânărul a zburat prin văzduh până a aterizat într-o pădure departe de Marea Baltică. De acolo avea mult de mers ca să se întoarcă de unde venise. Pastaris nu şi-o putea scoate din minte pe frumoasa fată pe care o văzuse în castelul uriaşului.
Pe drum, Pastaris a întâlnit patru vânători aşezaţi în jurul focului.
„Ajută-ne”, l-a rugat unul dintre bărbaţi. „Noi am împuşcat un urs, dar nu-l putem împărţi.”
Pastaris a luat o sabie de la unul dintre vânători şi a tăiat ursul în patru părţi egale. Fiecare dintre bărbaţi i-a dat, în schimb, un cadou. Primul i-a dat un fir de păr din coada unui taur. „Ţine firul în mână şi vei avea cea mai puternică lovitură de pumn din lume”.

AI doilea i-a dat o pană. „Pune-o după ureche şi vei putea zbura ca vântul.”
Al treilea vânător i-a dat un solz de peşte. „Ţine-l între degetul arătător şi cel mare şi vei putea să înoţi mai repede decât un rechin.”
Al patrulea vânător i-a dat un picior de furnică. „Cu el poţi săpa până în centrul pământului.”
Cu cele patru cadouri în buzunar, Pastaris a plecat spre castelul uriaşului. După câteva ore, el auzi un strigăt pe care îl recunoscu imediat. „Unde crezi că te duci?” urlă uriaşul.
Pastaris a luat firul din coada de taur şi l-a lovit pe uriaş de l-a aruncat în văzduh  (Pescarul curajos – poveste din Letonia).
„Dă drumul fetei sau te voi ucide pe loc”, l-a ameninţat Pastaris.
Uriaşul i-a răspuns furios, „Eu sunt nemuritor. Sufletul meu este ascuns într-un loc la care nimeni nu poate ajunge vreodată. Am în castel un cufăr şi în el se găseşte o sabie care poate să taie orice, chiar şi copacii vrăjiţi din pădurea de alături. In pădure se află un şarpe care păzeşte un porumbel alb. In cuibul porumbelului se află un ou. Sufletul meu este ascuns în acel ou. Nimeni nu a găsit vreodată cuibul şi, chiar dacă cineva ar face-o, nu ar putea să spargă oul.”
Pastaris a luat solzul de peşte şi s-a scufundat în mare. Din câteva mişcări a ajuns la castelul uriaşului, a găsit cufărul şi l-a deschis. Acolo era sabia fermecată! Pastaris şi-a croit drum prin pădurea vrăjită, tăind crengile cu sabia şi a găsit şarpele care păzea porumbelul. Când tânărul a omorât şarpele dintr-o singură lovitură, porumbelul s-a speriat şi şi-a luat zborul. Pastaris a luat pana fermecată şi l-a urmărit pe porumbel prin văzduh, fluturând din nişte aripi nevăzute.
Porumbelul a zburat peste şapte mări şi şapte ţări, în jungla plină cu animale înfricoşătoare şi s-a aşezat pe cel mai înalt copac din lume. Era atât de înalt încât nimeni nu ajunsese vreodată, până sus. Cuibul său era ascuns printre crengi, iar în cuib se găsea un ou. Pastaris a ajuns sus şi a înhăţat oul, însă acesta i-a scăpat printre degete şi a căzut. Dar, în loc să se spargă, el a intrat adânc în pământ.
Atunci, Pastaris a săpat cu picioruşul de furnică. Când a găsit oul, şi-a pus firul de păr de taur în cizmă şi l-a călcat în picioare. Uriaşul a strigat ca un apucat.
Tânărul a folosit atunci solzul de peşte pentru a se întoarce repede la castel ca s-o salveze pe frumoasa răpită. Fata era încântată să se mărite cu Pastaris şi toate s-au terminat cu bine!

Ocolul pământului în 80 de poveşti, Saviours Pirotta

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here