Ocupaţiile tradiţionale din Sălaj, în atenţia elevilor zălăuani

0
158

Graţie unei expoziţii organizate de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău intitulată “Pescuitul şi vânătoarea: ocupaţii tradiţionale” o clasă de elevi, a IV-a B, de la Şcoală Gimnazială “Mihai Eminescu” din Zalău, a avut ocazia să vadă, dar şi să cunoască denumirile obiectelor cu care sălăjenii de odininioară pescuiau şi vânau, obiecte care astăzi au ajuns piese de muzeu.

Pescuitul şi vânătoarea: ocupaţii tradiţionaleDupă cum a explicat Olimpia Mureşan, etnograf la MJIA Zalău, organizator al acestei activităţi, elevilor le-au fost prezentate o serie de obiecte vechi folosite în diverse zone ale judeţului la pescuit. “Elevii au avut ocazia să vadă şi să cunoască anumite ustensile folosite de-a lungul timpului pentru pescuit şi vânătoare, în mai multe zone din Sălaj. Vârşele, crâsnicul, comiherul, tradia, umbrejele, dar şi alte obiecte au fost doar câteva din uneltele pe care şcolarii au avut ocazia să le vadă, dar şi să afle la ce erau întrebuinţate acestea de către urmaşii noştri. (…)

Deşi considerată, alături de vânătoare, o ocupaţie secundară-dat fiind faptul că preponderent, comunităţile locale erau formate din agricultori şi crescători de animale, pescuitul în Sălaj a fost o ocupaţie răspândită mai ales pe Valea Someşului şi am considerat că această îndeletnicire nu trebuie dată uitării de noile generaţii”, a precizat Olimpia Mureşan.

Pescuitul şi vânătoarea: ocupaţii tradiţionale

Astfel de activităţi informative cu elevii din ciclul primar, gimnazial sau liceal sunt organizate tot mai des, în ultima perioadă, de către reprezentanţii MJIA Zalău. În urma unor expoziţii organizate de instituţia precizată elevii, dar şi cetăţenii din municipiu au ocazia să afle fel de fel informaţii cu privire la tradiţiile şi ocupaţiile străvechi ale locuitorilor acestui judeţ şi nu numai.

Activitatea informativă cu elevii clasei a IV-a B de la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” – însoţiţi de învăţătoarea Sorina Bejan, a avut loc în cursul acestei săptămâni, iar expoziţia “Pescuitul şi vânătoarea: ocupaţii tradiţionale” poate fi admirată de toţi cei interesaţi până la mijlocul lunii decembrie 2013.

Sursa: magazinsalajean.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here