Peste 500 de asteroizi sunt un potențial pericol pentru Terra

0
106

1441148Experți ai Agenției spațiale europene (ESA), reuniți în cursul acestei săptămâni la Frascati, în apropierea Romei, se analizează soluțiile de contracarare a pericolului pe care îl reprezintă aproximativ 500 de asteroizi pentru Pământ.

“Există circa 500 de obiecte apropiate de Pământ (Near Earth Objects — NEO) identificate, ce ar putea în 100 de ani eventual să atingă Pământul, chiar dacă această probabilitate este foarte scăzută, în unele cazuri de una la un milion”, a spus Detlef Koschny, șef sector NEO la ESA, citat de AFP.

“Le observăm traiectoriile, încercăm să le prevedem evoluția și dacă reprezintă, eventual, un risc”, a adăugat el într-o intervenție la centrul operațional NEO din campusul ce găzduiește Centrul de Cercetări ale Pământului al ESA de la Frascati.

“În cazul unui pericol real, avem două soluții la care ne putem gândi acum. Prima este ‘accidentul de circulație cosmic’. Imaginați-vă un vehicul, asteroidul în acest caz, apoi un alt vehicul, instrumentul nostru, care îl tamponează și îl deviază de la traiectoria lui. Deviat puțin câte puțin, ar putea fi îndepărtat probabil de Pământ”, a explicat expertul.

“A doua soluție este distrugerea asteroidului printr-o explozie nucleară”, afirmă Koschny.

Experții nu exclud nicio variantă care ar putea servi scopului, chiar dacă unele dintre acestea par de domeniul SF, relatează Agerpres, citând France Press.

 Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here