Reţeta zilei – Peşte gătit ca în Muntele Athos

0
378
pesteleAceasta mâncare cu peşte este frecvent preparată şi servită la mesele de hram ale mănăstirilor din Muntele Athos. Este o reţetă gustoasă, cu specific mediteranean.
Ingrediente:

2 kg peste epinefel; peştele trebuie sa fie proaspat (tăiat file)
4 cepe – tăiate mărunt
4 cepe (pentru sosul de ceapă)
6 căţei de usturoi
5 lămâi (sau 250 g de suc de lămâie)
450 g de ulei de măsline
50 g piper negru boabe
Sare grunjoasa
O legătură de pătrunjel

Instrucţiuni:
Peştele se taie file, cu o grosime de aproximativ 5 – 6 cm, fără a îndepărta pielea.

Se spala fileurile şi se aşează într-o strecurătoare vreme de câteva minute. Apoi acestea se sărează cu sare grunjoasa. Se lasă la odihnit vreme de 3 – 4 ore. Este indicat că peştele să fie astfel preparat din ziua precedentă. În acest caz, păstrăm peştele în frigider (în strecurătoare) aşezând un vas dedesubt în care să se scurgă lichidul. Sucul de ceapă: se curăţa 4 cepe şi se taie în bucăţi mari. Se adăugă într-un vas cu apă şi se fierb aproximativ o oră. După răcire, conţinutul se mixează folosind blenderul (sau se zdrobeşte cu furculiţa). Acesta este sucul de ceapă.

Gătirea: Se aşează fileurile într-o tigaie încăpătoare astfel încât fundul acesteia să fie complet acoperit.

Apoi se aşează tigaia, recomandabil, pe plita încinsă, dacă nu, pe foc. După ce se aşează peştele în tigaie, se adăugă deasupra sucul de ceapă, care trebuie să fie rece, şi apoi se adăugă apă rece până când peştele este complet acoperit (dar nu foarte multă, deoarece sosul nu se va dobândi grosimea cuvenită). După ce începe să fiarbă, se adăugă ceapă tăiată mărunt, usturoiul (întreg) şi uleiul de măsline.

Adăugaţi boabe de piper şi lăsaţi peştele să fiarbă la temperatură înaltă aproximativ o oră.

Când sosul scade se micşorează temperatura, scuturând frecvent tigaia, pentru ca peştele să nu se lipească. Cu aproximativ 30 de secunde înainte de a opri focul se adăugă sucul de lămâie. Apoi se adăugă piperul boabe şi pătrunjelul. Se acoperă tigaia cu capacul şi se lasă astfel vreme de 30 de minute. Folosind o lingură plată, se aşează mai întâi peştele pe platou sau în farfurii, iar sosul se adăugă deasupra. Se serveşte cald, deoarece atunci când se răceşte sosul se întăreşte.

Sursa ziarelive.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here