Peştera Meziad, una dintre cele mai mari peşteri din România şi Europa

0
543

Pestera-Meziad-wwPeştera Meziad este situată în partea de vest în Munţii Pădurea Craiului, pe Valea Meziadului . Declarată rezervaţie naturală, Peştera Meziad este una dintre cele mai mari peşteri din România şi Europa, dispusă pe două nivele şi cu galerii ce au o lungime totală de 4750 m.

Aceasta a fost menţionată pentru prima dată în anul 1863 de către geograful austriac Adolf Schmidl. Ulterior, a fost explorată complet de Gyula Czaran, de Bokor şi de Jeannel, care au dezvoltat latura de rezervaţie naturală a peşterii, ca habitat pentru lilieci, fluturi, păianjeni, crustacee şi gândaci. Emil Racoviţă a întreprins ultimele cercetări de amploare în peşteră în anul 1929.Peştera Meziad a fost reamenajată în 1972 şi deschisă turismului.

Specialiştii spun că este una dintre cele mai interesante peşteri din Europa de Est, cu săli imense şi accesibile.

Meziad2-wwPeştera se află la o altitudine de 397 m, iar portalul imens de la intrare are o înălțime de 16 metri şi o lățime de 10 metri. Peştera Meziad prezintă două nivele de carstificare.

Cea mai apreciată de vizitatori este zona din peşteră unde cele două niveluri subterane se suprapun  în porţiunea numită Podul Natural, unde caverna are până la 35 de metri. Cât despre cele două nivele, cel inferior, se întinde pe 1,5 kilometri, iar al doilea are peste 3 kilometri lungime.

În nivelul inferior se deschid săli spaţioase şi impunătoare de până la 20 de metri, în primii 400 de metri. Apoi peştera se va îngusta brusc, terminându-se cu două galerii dificil de parcurs.

Cea de-a doua galerie, cea superioară, este împărţită în trei zone distincte: Galeria descendentă, Galena de joncţiune şi a treia cu un nume sugestiv, Gâtul Dracului, prin toate realizându-se legătura cu galeria inferioară.

meziad3-wwÎn peşteră s-au găsit urme din paleolitic, neolitic, fiind o peşteră locuită de Homo sapiens şi de animale ca Ursus spelaeus.

Rezervaţia naturală include colonii impresionante de lilieci. Aici se adăpostesc 8 specii de lilieci, din care există peste 20 000 de exemplare. Liliecii sunt protejaţi la nivel naţional şi internaţional şi hibernează în linişte pe tavanele din încăperile peşterii, putând fi admiraţi de turiştii curioşi.

Datorită depozitelor de guano (excremente de liliac), în Peştera Meziad s-au dezvoltat mai multe tipuri de minerale rare.  Alături de acestea se remarcă şi alte formaţiuni deosebite, pe care apa le-a săpat în stâncă, cum sunt stalactitele şi stalagmitele, dar şi coloanele şi draperiile, care împreună iau diverse forme, pe care turiştii le-au denumit de-a lungul timpului după asemănarea pe care o au cu diverse elemente reale.

Unicitatea peşterii este dată de descoperirile făcute aici, dar şi de elementele pe care le include şi astăzi. Explorările iniţiale ale peşterii au dus la descoperirea unor rămăşite ale ursului de cavernă (Ursus spelaeus), asemănătoare celor de la Peştera Urşilor, însă în cantităţi mai mici.

interior-meziad-wwDatorită fragmentelor de ceramică prezente aici, care aparţin culturii Coţofeni din a doua jumătate a mileniului III î. Hr., fiind cea mai importantă cultură a perioadei de tranziţie la epoca bronzului , s-a putut demonstra faptul că peştera a fost locuită în trecutul îndepărtat.

Peştera Meziad a apărut recent între cele mai importante obiective turistice din Munţii Apuseni, pentru că fost supusă unui proces intens de renovare şi  modernizare, care a făcut din această minune a naturii uitată de vreme, una dintre cele mai frumoase peşteri ale României.

Din 2012, peştera a beneficiat de programul “Peştera Meziad, un loc pentru natură şi pentru oameni”, în urma căruia a primit un sprijin financiar şi ştiinţific important. Astfel, au fost consolidate scările, au fost înlocuite pasarelele de vizitare şi s-au montat reflectoare speciale, pe bază de LED, care nu emană căldură şi au un grad minim de poluare.

Meziad-wwDin lungimea totală a peşterii, doar 1 km este deschis şi amenajat pentru turişti, restul fiind considerat parte a rezervaţiei naturale şi este accesibil numai pentru speologi.

Peştera Meziad se află în judetul Bihor, pe valea Meziadului, în apropiere de localităţile Meziad şi Roşia, din Munţii Apuseni. Intrarea în peşteră se face cu ghid, în grupuri organizate de minim 10 persoane. Tarifele de vizitare sunt de 10 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii.

Sursa: financiarul.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here