Petele de vârstă sau petele hepatice

0
539

Cum-sa-atenuezi-petele-de-varstaPetele de vârstă sau petele hepatice sunt zone de culoare maro-închis, care de obicei apar pe partea dorsală a mâinilor. Cea mai bună modalitate de a preveni apariţia lor şi de a vă proteja şi de cancerul de piele constă în utilizarea, din abundenţă, a cremelor de protecţie solară. Dacă este prea târziu şi dumneavoastră aveţi deja aceste pete, aplicaţi local o cremă decolorantă eliberată fără reţetă sau un agent de albire simplu, natural. Dar reţineţi că sunt necesare câteva luni de tratament pentru a vedea o îmbunătăţire. Şi de azi înainte, fiţi sigur că nu ieşiţi niciodată din casă fără a vă asigura o protecţie antisolară adecvată.

A lumina

 Crema decolorantă Despigmen conţine 2% soluţie de hidro-chinonă, un agent de decolorare. (Pentru petele maronii este nevoie de o soluţie mai concentrată eliberată doar cu reţetă de la medicul dermatolog.) Citiţi cu atenţie prospectul înainte de a folosi această cremă.

-Aplicaţi suc de lămâie pe pete, cel puţin de două ori pe zi. Sucul de lămâie este un acid blând, dar suficient de puternic pentru a elimina stratul extern al pielii, deci pentru a îndepărta sau decolora petele de vârstă.

-Amestecaţi miere cu iaurt pentru a obţine un decolorant natural pentru petele de vârstă. Combinaţi o linguriţă de miere cu o linguriţă de iaurt integral, aplicaţi pe pată, lăsaţi 30 de minute şi apoi spălaţi. Faceţi acest lucru o dată pe zi.

-Aplicaţi pe pete un strat de gel de aloe vera, obţinut dacă se poate dintr-o frunză proaspătă de plantă. Tăiaţi frunza şi apoi striviţi-o pentru a extrage gelul. Această plantă conţine substanţe chimice care determină eliminarea celulelor moarte şi favorizează creşterea de celule noi, sănătoase. Aplicaţi gelul o dată sau de două ori pe zi.

Un remediu popular pentru aceste pete este ştergerea lor cu zer, care conţine acid lactic. Acesta exfoliază pielea afectată de soare şi ariile pigmentate.

Sub acoperire

Mascaţi petele de vârstă cu fond de ten – care se vinde în farma -cu sau în magazinele de specialitate. Unele dintre ele conţin uleiuri care înmoaie pielea. Cereţi ajutorul unui asistent de vânzări pentru a alege produsul potrivit pentru tipul dumneavoastră de ten – de obicei o nuanţă mai deschisă decât pielea dumneavoastră – şi să vă arate cum să-1 folosiţi.

Ce este în neregulă

În ciuda numelui lor, aceste pete maronii rotunde sau plate care pot apărea pe partea dorsală a mâinilor sau pe faţă nu sunt cauzate de vârstă. Ele sunt simple zone cu pigment în exces, care rezultă în urma expunerii ani de-a rândul la lumina solară. Deoarece sunt necesari zeci de ani pentru ca deteriorările produse de soare să devină vizibile, multe persoane nu observă aceste semne decât la bătrâneţe, dar persoanele care au avut o expunere semnificativă la lumina solară pot dezvolta aceste pete în decada a doua sau a treia de viaţă. Unele medicamente, cum ar fi diureticele, tetraciclină, antidiabeticele şi antihipertensivele, vă pot face mai vulnerabili la deteriorările produse de lumina solară şi la apariţia petelor de vârstă.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Petele de vârstă, care de obicei arată ca nişte pistrui de culoare maro, netezi, sunt în general inofensive. Cu toate acestea, dacă o astfel de pată devine pruriginoasă, îşi modifică dimensiunile sau culoarea, sau sângerează, trebuie să mergeţi la medic. Unele tipuri de cancer de piele, de exemplu melanomul, pot arăta ca nişte pete de vârstă. Dacă nu obţineţi rezultate cu ajutorul remediilor prezentate aici, medicul dumneavoastră de familie vă poate trimite la un specialist dermatolog care vă poate scăpa de aceste pete cu ajutorul laserului sau al azotului lichid.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here