Petrache Poenaru. Știați că…

0
126

Petrache Poenaru. Știați că…

Știați că…în 1827, Petrache Poenaru breveta în Franța invenția ”Condei portăreț, fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală”?

Petrache-PoenaruMai precis, tocul cu rezervor, cum i se spunea atunci.

Înainte de invenţia tocului cu rezervor, tocurile de scris se înmuiau în cerneală după doar câteva cuvinte scrise. Ulterior, tocul cu rezervor inventat de el va fi îmbunătăţit pentru a se ajunge la varianta stiloului modern.

Pe lângă invenţia sa, însăşi viaţa lui Petrache Poenaru a fost una interesantă.

În tinereţe, el a fost haiduc şi apoi pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu timp de câteva luni. Absolvent de şcoală, el este imediat remarcat de Vladimirescu pentru inteligenţa de care dă dovadă şi devine rapid omul de încredere al acestuia. La îndemnul lui Vladimirescu, el pleacă să studieze ingineria la Paris.

Poenaru este şi primul român care a călătorit cu trenul, în 1830, în Anglia, la inaugurarea primei linii de cale ferată din lume, cea care lega oraşele Liverpool şi Manchester.

În domeniul educaţiei, Poenaru a fost implicat în numeroase proiecte pedagogice şi a devenit membru al Academiei Române.

Primele măsurări meteorologice din Bucureşti s-au făcut sub coordonarea sa iar ca pedagog s-a făcut remarcat că director de şcoală şi profesor de fizică şi matematică.

Sursa: stiati.ca

V-ar putea interesa şi următoarele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here