Petre Țuțea: ˝Nu mă tem de moarte. Mă tem de însingurare!˝

0
284

Pe data de 3 decembrie se împlinesc 20 de ani de când  fiul de preot şi reprezentantul strălucit al generaţiei de intelectuali a anilor ’30, eseistul și filosoful Petre Țuțea a trecut la Domnul.

Petre ȚuțeaCel ce părea a fi unul dintre marile personalități politice ale României, care promitea un stat puternic și incoruptibil, a murit la 3 decembrie 1991, într-o rezervă a spitalului bucureştean ”Cristiana”, în timp ce era intervievat de un grup de reporteri. La 3 zile de la moartea sa, eseistul și economistul român avea să împlinească onorabila vârstă de  89 de ani.

Chipul răvăşit de durere al lui Petre Tutea, aflat pe patul de moarte, este una dintre cele mai adânci mustrări pe care o purtam noi, că neam.

Noi, poporul român. Este durerea celui care vede dincolo de judecata istoriei, de dreptatea făptuită aici. Este durerea celui care vede, deja, Judecata cea de pe urmă a neamurilor şi dreptatea cea veşnică. Şi, în această Judecată de pe urmă, vede că strălucirea poporului său pentru care a suferit şi este gata să sufere din nou, până la moarte, este pătată cu “fapte de ruşine”, “fapte înlăuntrul poporului român”… Pentru că noi, ca neam, purtăm povară schingiuirilor celor ce au fost zdrobiţi în închisori. Pentru că noi, că neam, purtam povară complicităţilor, tăcerilor, laşităţilor faptelor de mare ruşine ce s-au petrecut  şi se petrec între noi’, se arată pe site-ul http://www.cuvantul-ortodox.ro.

Născut la data de 6 octombrie 1902 în satul Boteni, Muscel, în familia unui preot, Petre Țuțea a urmat cursurile facultății de drept din cadrul Universității din Cluj. A urmat si forme de guvernământ la Universitatea Humboldt din Berlin. Acolo  a absolvit cu titlul de doctor în economie, politică și drept.

Când a revenit în țară, eseistul roman a colaborat cu mai multe ziare naționaliste. Printre ele a colaborat cu ”Cuvântul”, condus de Nae Ionescu, publicând alături de Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Mircea Vulcănescu.

Conform http://www.historia.ro, Petre Țuțea a declarat la bătrânețe: „Eram un prost – la vârsta la care Eminescu scria «Luceafărul», eu jucam ţurca marxistă”.

Petre Ţuţea a fost un tânăr de stânga. Preluase o butadă a unui filozof francez: “Cine, la 20 de ani, nu este de stânga, nu are suflet! Cine, la 40, mai este de stânga, acela este imbecil!”. Trecerea lui Ţuţea la legionarism s-a petrecut în Germania. Acolo s-a întâlnit cu Nae Ionescu înfocat teoretician al dreptei româneşti din perioada interbelică. “Te-ai dumirit şi tu, Petreche”, i-a spus Nae Ionescu. Ţuţea a trecut astfel de la ateism la ortodoxism.„Eram un prost – avea să declare Ţuţea la bătrâneţe – la vârsta la care Eminescu scria «Luceafărul», eu jucam ţurca marxistă”.

El este considerat de către mulți, ˝un Socrate al românilor˝; un ultim “ţăran imperial”.  Țuțea este păstrat în memorie de către lumea românească postcomunistă ca pe legenda vie a anilor 1990-1991. Unii cred că el, ca și părintele Stăniloae au fost, aici acasă, ultimii mari interbelici în viaţă.

Dar, vocile spun că marele teolog era mai întâi de toate un om de condei. Petre Ţuţea a fost prin excelenţă un geniu al oralităţii, un om-spectacol. El ii fascina chiar şi pe cei care nu înţelegeau mai nimic din ce spunea. Aici putem exemplifica celebra replică a unui țăran de rând, care l-a auzit vorbind în închisoare. El a spus : ‚Nu pricep, dar e grozav’.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here