Petreci sărbătorile în străinătate? Iată tot ce trebuie să ştii dacă pleci cu maşina

0
93

1726_3_5Românii care doresc să plece în Austria, Bulgaria, Elveţia şi Ungaria cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an sunt sfătuiţi, într-un Ghid de călătorie publicat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), să fie atenţi la bunurile personale şi la starea tehnică a vehiculelor.

Austria. Cei care petrec Sărbătorile 2013 în această ţară trebuie să ştie, potrivit MAE, că starea generală a infrastructurii rutiere este una foarte bună. Totuşi, cei care obişnuiesc să apese prea tare pedala de acceleraţie, bazându-se pe folosirea aparatelor anti-radar, trebuie să fie atenţi, deoarece acest lucru constituie contravenţie în Austria, sancţiunea constând în amendă şi confiscarea aparatului, dar, posibil, şi în reţinerea temporară a autoturismului.

Totodată, poliţia rutieră austriacă a sporit numărul controalelor în ceea ce priveşte verificarea tehnică a autovehiculelor rutiere şi, dacă se constată că acestea nu corespund tehnic, se aplică amenda contravenţională cu reţinerea numerelor de înmatriculare şi, după caz, a permisului de conducere.

Potrivit Ghidului, în perioada sărbătorilor de iarnă se constată o rată crescută a furturilor, astfel că românii sunt sfătuiţi să acorde o atenţie sporită asupra bunurilor personale.

Cei care vor călători în Austria sunt rugaţi să se asigure că au un loc de cazare în această ţară şi că dispun de suficiente fonduri pentru acoperirea costurilor perioadei de şedere.

Bulgaria. Românii care îşi vor petrece sărbătorile sau vor tranzita această ţară sunt informaţi că poliţia locală suspendă cu uşurinţă permisele de conducere, iar amenda se plăteşte doar la bancă. În caz de reţinere a permisului, acesta va fi transmis Ambasadei României la Sofia numai după expirarea perioadei de suspendare şi plata amenzii contravenţionale.

MAE recomandă evitarea călătoriilor şi staţionarea pe drumurile publice din Bulgaria pe timpul nopţii şi încheierea unei asigurări CASCO, întrucât rata furturilor auto este ridicată.

Totodată, românii sunt sfătuiţi să aibă haine groase, hrană şi apă, deoarece există riscul unor blocaje în trafic pentru perioade mai lungi din cauza căderilor masive de zăpadă.

Cetăţenii români care şi-au pierdut sau cărora li s-au furat documentele de călătorie pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct în punctele de trecere a frontierei, iar în urma unei verificări prealabile efectuate de către Poliţia de Frontieră li se va permite intrarea în România.

Elveţia. Cei care ajung în această ţară trebuie să ştie că autorităţile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. După caz, acestea pot solicita prezentarea biletului de călătorie, dovada rezervării cazării la hotel, dovada deţinerii unei sume suficiente de bani pentru întreţinerea pe perioada şederii în Elveţia sau alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei.

Regulamentul vamal elveţian conţine prevederi similare cu cele ale statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel, limitele cantitative pentru anumite produse sunt: ţigări – 200 bucăţi, băuturi alcoolice – 2 litri până la 15 % vol. şi 1 litru peste 15 % vol.

Ungaria. Potrivit Ghidului de călătorie, în această ţară nu este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu pneuri de iarnă, dar suprafaţa de rulare trebuie să aibă un profil de cel puţin 4 mm. Lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii.

Ministerul de Externe îi roagă pe români să acorde o atenţie sporită asupra bunurilor personale.

Întrucât Ungaria reprezintă o ţară de tranzit pentru un număr important de cetăţeni români, MAE atrage în mod deosebit atenţia asupra informării în prealabil asupra condiţiilor de călătorie, condiţiilor meteo şi a stării drumurilor din această ţară, înaintea planificării călătoriei, mai ales pe perioada de iarnă.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care doresc să se deplaseze în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a realizat şi un pliant şi un spot.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here