Phoneutria, cel mai veninos păianjen |Video

0
249
Știați că cel mai veninos păianjen de pe fața Pământului face parte din genul Phoneutria, fiind cunoscut și sub numele de ”păianjenul vagabond brazilian” sau ”păianjenul bananier”?

Conform http://www.agerpres.ro, acest păianjen este recunoscut încă din ediția 2010 a Cărții Recordurilor pentru toxicitatea sa, cu mult mai periculoasă decât cea a Văduvei negre (Latrodectus mactans).

În limba greacă, genul Phoneutria semnifică ”ucigașă” și are în componența sa un număr de opt specii de păianjeni, unul mai veninos ca celălalt.

Dar, cu toate acestea, cercetătorii cataloghează specia Phoneutria nigriventer ca fiind cea mai agresivă. America Centrală și de Sud este locul de baștină al acestor specii.

Cercetătorii ne informează că lungimea corpului acestor păianjeni este cuprinsă între 17-48 milimetri, iar anvergura picioarelor poate atinge 13-15 centimetri.

Denumirea de ”vagabonzi” provine de la obiceiurile lor nocturne, când, spre deosebire de mulți alți păianjeni care își întind pânzele și așteaptă victimele, aceștia cutreieră neobosit terenul în căutarea prăzii.

Păianjenii din genul Phoneutria nigriventer se ascund pe timpul zilei în locuri precum mușuroaiele de termite, bușteni doborâți, pietre sau în buchetele de banana. De aici provine și unul din numele lor populare.

Unul dintre obiceiurile sale periculoase este acela de a se refugia în locurile umede din apropierea așezărilor umane.

În sezonul uscat, și anume în intervalul aprilie-iunie, ne întâlnim cu perioada lor de reproducere.

Veninul ce conține o neurotoxină extrem de puternică, cunoscută de specialiști sub denumirea PhTx3 este cel care specie cel mai mult la aceste arahnide.

Astfel, un adult mușcat de un reprezentant al acestui tip de păianjen poate muri într-un interval cuprins între două și 12 ore, în funcție de cantitatea de venin ce pătrunde în organism.

Ceea ce ne poate încuraja este faptul că păianjenii vagabonzi injectează venin doar într-una din trei mușcături. Mai mult, sunt adaptați pentru a vâna animale de mici dimensiuni, nu mamifere mari și deci nici oameni.

În cazul unei întâmplări nefericite cu acest păianjen, există un antidot eficient, care reduce în mod considerabil riscul unui deces.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here