Piciorul atletului

0
374

piciorul atletuluiAceastă infecţie micotică iritantă nu este rezervată doar atleţilor. Ea poate apărea la oricine se plimbă în picioarele goale pe podeaua udă din vestiare, băi sau la piscină. Odată ce a apărut, trebuie să fiţi foarte agresiv cu ea. Cu cât vă îngrijiţi mai mult picioarele şi vă uscaţi degetele, cu atât mai bine. Folosiţi aceste remedii pentru a ameliora mâncărimea şi a lupta cu ciuperca implicată în apariţia acestei afecţiuni. Iar pentru a nu recidiva, urmaţi paşii profilactici pe care îi prezentăm în continuare.

Trataţi infecţia rapid şi intens

-Atunci când mergeţi la farmacie pentru un remediu fără reţetă, aveţi în vedere unguentele şi cremele care conţin miconazol sau clotrimazol, cum ar fi Canesten sau Daktarin. Masaţi o cantitate mică în zona afectată de două sau trei ori pe zi, şi nu faceţi greşeala de a opri aplicarea cremei atunci când simptomele dispar. Folosiţi-o cel puţin încă două zile pentru a eradica pentru totdeauna ciuperca.

-Unele tratamente se regăsesc şi în bucătărie. Bicarbonatul de sodiu poate stopa mâncărimea şi senzaţia de arsură dintre degete sau de pe picioare. Adăugaţi suficientă apă la o linguriţă de bicarbonat pentru a face o pastă. Aplicaţi bine pasta pe zona afectată, apoi clătiţi şi, în final, uscaţi foarte bine. Terminaţi totul pudrând picioarele cu faină de porumb.

-Pentru o baie liniştitoare, adăugaţi două linguriţe de sare la fiecare jumătate de litru de apă caldă; ţineţi picioarele în apă timp de 5-10 minute. Repetaţi acest lucru frecvent până când picioarele se vindecă.

-Ceaiul conţine acid tanic, un astringent natural care usucă picioarele transpirate. înmuiaţi cinci pliculeţe de ceai într-un litru de apă fiartă şi lăsaţi să stea în repaus cinci minute. Lăsaţi să se răcească puţin, apoi înmuiaţi-vă picioarele în această baie timp de 30 minute.

-Iată alte câteva sugestii pentru aplicări topice – unele mai ciudate, altele nu. Toate provin de la persoane care au suferit de această boală şi garantează pentru ele: spirt medicinal, oţet de mere, pudră de usturoi, fixativ şi miere brută. Aplicaţi oricare dintre acestea pe zona afectată de trei sau patru ori pe zi.

-Un alt sfat pentru a accelera vindecarea este să mergeţi desculţ cât mai mult timp posibil (dar nu pe podeaua umedă pentru că riscaţi să răspândiţi infecţia).

 Ce este în neregulă

 Piciorul atletului (epidermofiţia plantară) este provocată de ciuperca numită Tinea pedis. Acest intrus ascuns, care are ca ţintă unghiile, pielea şi părul, face ca pielea să se înroşească, să crape, să apară senzaţia de arsură, să formeze cruste şi să vă mănânce. Atunci când ciuperca se localizează între degete, simptomele clasice sunt pielea solzoasă şi senzaţia de mâncărime în zonă. Uneori, ciuperca rămâne localizată în locul iniţial. Dar ar putea să apară şi pe tălpi sau pe părţile laterale ale picioarelor sau chiar se poate întinde până la unghii. Cazurile extreme ale acestei afecţiuni pot fi însoţite de vezicule purulente. Podelele umede reprezintă un teren comun de reproducere pentru Tinea, dar aceasta apreciază orice mediu umed şi cald. Aşa că picioarele, deseori blocate în încălţăminte şi şosete transpirate, sunt ultimul bastion.

 Nu permiteţi ciupercii să se extindă

Ciuperca responsabilă de apariţia piciorului atletului poate provoca şi o senzaţie neplăcută de mâncărime la nivelul zonei inghinale. Aşa că atunci când suferiţi de această boală, fiţi atent să vă spălaţi bine pe mâini după ce v-aţi  atins picioarele şi evitaţi să vă trageţi lenjeria peste picioarele neacoperite. Dacă purtaţi dresuri, puneţi-vă o pereche de şosete, apoi lenjeria, scoateţi-vă şosetele şi apoi puneţi-vă dresul.

  Ar trebui să-mi sun medicul?

Lăsaţi remediilor casnice cel puţin trei săptămâni pentru a începe să funcţioneze. Dacă simptomele sunt severe, însă, mergeţi la medic sau la un specialist. Lăsată netratată, o infecţie de tipul acesta poate determina apariţia de fisuri la nivelul tegumentului, care permit accesul bacteriilor. Ar trebui să mergeţi la medic şi dacă observaţi semnele unei infecţii mult mai severe cum ar fi zone de piele foarte roşie şi dureroasă la atingere sau piele din care se scurge puroi. Alte semne de alarmă includ inflamada piciorului însoţită de febră, sau dungi roşii care radiază din zona infectată.

 -Spălaţi-vă şosetele sau dresurile în apă foarte caldă sau băgaţi la microunde şosetele abia spălate, pentru a distruge orice ciupercă şi a preveni reapariţia bolii.

 Luptaţi cu ciupercile folosind alimentele

Iaurtul simplu care conţine bacterii Acidophilus vii este un remediu instant pentru piciorul atletului. Aceste microorganisme prietenoase ţin sub control ciuperca. Pur şi simplu, tamponaţi cu iaurt zonele infectate, lăsaţi să se usuce, după care clătiţi (Dar NU folosiţi iaurturi aromate!)

-Adăugaţi câteva picături de ulei de muştar sau presăraţi puţină pudră de muştar în apa de baie pentru picioare. Muştarul are un efect antimicotic. Ţineţi picioarele în baie cel mult jumătate de oră.

 Căutaţi remedii din plante

-Uleiul din arbore de ceai australian este un potenţial antiseptic puternic. El modifică mediul pielii, făcând viaţa mai grea pentru Ţinea. Pentru un tratament calmant şi eficient, amestecaţi ulei din arbore de ceai cu ulei de măsline şi aplicaţi combinaţia pe zona afectată, de două ori pe zi; uleiul de măsline „frăgezeşte” pielea întărită de această boală, astfel încât uleiul din arborele de ceai este mai bine ab -sorbit.

-Alternativ, puteţi să amestecaţi uleiul din arbore de ceai cu gel de aloe, sau oricare altă substanţă care înmoaie pielea. Amestecaţi trei părţi ulei din arbore de ceai cu o parte gel de aloe şi aplicaţi unguentul pe zona de piele afectată, de două ori pe zi. Faceţi acest tratament timp de şase sau opt săptămâni pentru a fi eficient.

-Puternic parfumata levănţică are, de asemenea, proprietăţi anti-micotice. Masaţi cu un amestec de trei picături de ulei de levănţică la o linguriţă de ulei-purtător (poate fi folosit orice ulei vegetal). Frecţionati pielea cu acest amestec în fiecare zi.

 -Gălbenelele sunt, de secole, preţuite ca tratament topic pentru răni şi afecţiuni ale pielii. Se spune că această plantă vindecătoare are atât proprietăţi antimicotice, cât şi antiinflamatorii. Aplicaţi puţin ulei de gălbenele, care poate fi cumpărat din magazinele de produse naturiste, pe zonele afectate, în special între degete.

 Puterea profilaxiei

-După un duş sau o baie, uscaţi-vă bine picioarele. Puteţi să încercaţi să folosişi un uscător de păr setat pe minim pentru a usca zona dintre degete.

-Purtaţi ciorapi curaţi din bumbac. Fibrele naturale absorb urne -zeala cel mai bnie. Dacă transpiraţi mult, atunci schimbaţi-vă şosete -le de două ori pe zi pentru a le menţine uscate; şi, aşa cum s-a men -ţionat şi mai devreme, spălaţi-le foarte bine în apă foarte caldă pentru a distruge orice spori. Programul de 60°C al maşinii de spălat este cel mai potrivit.

-Purtaţi pantofi din pânză sau piele, care permit picioarelor să

respire. Evitaţi cauciucul sau materialul plastic, care menţin în interior umezeala şi fac picioarele să transpire.

-Nu purtaţi aceiaşi pantofi două zile la rând. Este nevoie de cel puţin o zi ca pantofii să se usuce. Dacă picioarele vă transpiră mult, schimbaţi-vă încălţămintea de cel puţin două ori pe zi.

-Folosiţi pudră antimicotică sau spray pentru pantofi. Pentru a distruge sporii, folosiţi dezinfectant sub formă de spray, ştergând cu o cârpă interiorul pantofilor după ce i-aţi scos din picioare.

-Purtaţi şlapi în locurile în care alte persoane merg fără încălţăminte, cum ar 6 sălile de sport, cluburile de sănătate, vestiare şi la piscină.

-Dacă aveţi unghii groase, galbene, sfărâmicioase şi casante, probabil suferiţi de infecţie micotică a unghiilor, care poate duce ulterior la apariţia piciorului de atlet. Distrugeţi ciuperca – folosind fie medicaţie antimicotică iară reţetă, fie mergând la medicul de familie – şi vă veţi reduce şansele de a face această boală.

Încercat

Unele persoane susţin că şi-au folosit propria salivă pentru a vindeca această boală.

 şi confirmat

 Studiile pe animale au arătat că saliva pare a avea într-adevăr proprietăţi antibacteriene şi antimicotice. De exemplu, atunci când glandele salivare ale şoarecilor sunt extirpate, rănile lor se vindecă mai greu, iar saliva unui câine omoară bacterii care pot cauza infecţii la căţeii nou-născuţi. Saliva umană conţine substanţe denumite histatine, despre care s-a demonstrat că au proprietăţi antimicotice.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here