Pictoriţa Anca Dănilă: „Artistul e o fiinţă mai sensibilă în a recepta mesajele fine ale vieţii”

0
206

1381957_10201418460176441_1750040604_nLoreta Popa


Am avut şansa ca în luna decembrie a acestui an să primesc invitaţia de a participa la Ziua Naţională a României, organizată de Romanian Creative Minds of Ireland. Spun şansă pentru că astfel am cunoscut oameni extraordinari, spirite luminate, artişti dornici să se dăruiască prin intermediul lucrărilor lor.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”][fblike url=”http://bit.ly/1djLk3z” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Printre cei cu care am stat de vorbă, şi spre bucuria mea chiar m-a răpit într-o seară ca să-mi arate Dublinul, se numără pictoriţa Anca Dănilă. Un subtil acord al modului de a gândi a născut o caldă prietenie şi a creat contextul realizării acestui interviu. De altfel, acesta este primul din seria de interviuri luate pe pământ irlandez.

Născută în 1982 la Năsăud, Anca Dănilă a început să picteze de copil. A studiat la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, unde a terminat şi un Master în domeniu. Îşi alege subiectele în funcţie de anumite întâmplări sau situaţii apropiate ei. Lucrează doar în ulei pe pânză, deoarece este tehnica cea mai apropiată de sufletul său.

Adoră mirosul pe care îl degajă uleiul atunci când pierde noţiunea timpului în atelierul său. Creaţiile-i necesită o atenţie deosebită, pictează pe anumite suprafeţe după care revine asupra acestora, iar tehnica uleiului pe pânză o ajută să obţină ceea ce doreşte.

Pentru privitorul neavizat, picturile Ancăi Dănilă pot părea instantanee obişnuite, pe care un fotograf le surprinde, dacă e norocos. Anca Dănilă însă crede cu tărie că acesta este un mod de abordare mult mai direct şi mai apropiat de oameni, o încercare de a construi o legătură directă între subiect şi cel care observă lucrarea.

384387_2367942450977_1927770219_n

Artista este o fină observatoare a lumii în care trăieşte, analizează, studiază, aşteaptă gesturi, are clipe de revelaţie, îşi intersectează paşii cu momente de trăire intensă şi este întotdeauna în armonie cu personajele pe care decide să le aşeze în linişte pe pânză.

Portretele pe care le realizează Anca Dănilă pornesc de la o idee, o stare şi toate dovedesc resurse de expresivitate inepuizabile. Câteva expoziţii în România, dar şi în afara graniţelor ţării au atras atenţia asupra lumii pe care ochiul Ancăi Dănilă reuşeşte să o surprindă original, cu forţă şi putere de sugestie.

1474965_10201987593804426_358230637_n

Nu este imposibil ca lucrările sale să ajungă, în timp, un fel de terapie, căci oferă răspunsuri la întrebări despre cum se poate vindeca sufletul. Şi culoarea întotdeauna reuşeşte să vindece, aidoma muzicii şi cuvântului. Lucruri care scapă privirii oamenilor obişnuiţii, neatenţi, grăbiţi, devin în ochii celui dăruit cu minunatul spirit de observaţie cele mai interesante şi atractive subiecte.

Pictorii sunt cei dăruiţi cu acest spirit într-o măsură ieşită din comun şi astfel reuşesc să-l determine pe cel care adastă în faţa tablourilor lui să regrete că n-a văzut şi el ceea ce a reuşit artistul. Putem trece nepăsători pe lângă gestul unui copil, pe care îl uităm într-o clipă, însă acest gest capătă un sens, un glas care spune povestea lui în picturile Ancăi Dănilă. Pare simplu, facil, dar ca să ajungi la o asemenea performanţă ai nevoie de har şi înlăuntrul Ancăi acesta musteşte.

941794_10200662087147588_170683021_n
Pe drumul culorii nu păşeşte oricine. Ai nevoie de voinţă corelată cu pasiune şi susţinută de imaginaţie şi înţelegere, doar astfel un pictor poate avea forţa necesară acestui drum… Când ai hotărât să mergi pe el? Te-a susţinut cineva în această alegere?

Acest drum l-am ales încă din şcoala generală, când am conştientizat cu adevărat că eu asta sunt menită să fac. În şcoala generală eram bună la matematică şi la pictură, iar înainte de a da la liceu aveam două alegeri pentru care să optez: contabilitate sau artă, însă fără a clipi am ales arta şi mă bucur nespus că am făcut această alegere, iar mama mea m-a sprijinit în totalitate pe tot parcursul drumului meu artistic.

Ulterior am aprofundat studiul culorii la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca unde consider că am descoperit cu adevărat stilul meu artistic şi culoarea.

Ce înseamnă pictura pentru tine?

Pictura pentru mine înseamnă conexiunea cu divinitatea, pierderea în „tot” şi totodată prezenţa în „tot”. Atunci când pictez sunt conectată la ceea ce fac, iar în momentul respectiv mă pierd în pictură ore în şir fără a face o pauză. E atât de frumos sentimentul de a fi prezent şi totodată de a te lăsa pierdut în tine însuţi. Doar prin sentimentul detaşării de noi înşine şi prin prezenţa în spirit reuşim să ne conectăm la divinitate.

1479798_10201987593924429_1006092142_n
Există o profunzime aparte în lucrările tale, un mesaj pe care îl trimiţi subtil celor care ajung faţă în faţă cu ele. Prea plinul sufletului tău, sensibilitatea ta, se revarsă în picturile tale cu generozitate. Crezi ca mesajul tău este perceput instantaneu?

Mesajele lucrărilor mele sunt căutările mele interioare, lecţii şi etape pe care le-am trăit. Orice tip de mesaj ajunge la noi atunci când noi suntem pregătiţi pentru a-l primi.

Nu cred în mesaje care ajung mai repede sau mai târziu deoarece cred în a fi pregătit spiritual în a lua mesajele care sunt pentru tine sau care nu sunt pentru tine.

Atunci când eşti prezent în spirit poţi observa cu uşurinţă mesajele care sunt pentru tine şi ce ai de învăţat din mesajul care ţi se oferă atât verbal, cât şi nonverbal. Pentru mine cel mai important este să ofer, iar mesajele mele sunt sigură că ajung către cei care au nevoie de ele.

Simţi împlinire atunci când oamenii îţi apreciază creaţia?

Este un sentiment de împlinire atunci când observ că reuşesc să las o amprentă pozitivă asupra oamenilor. Simt că mi-am făcut datoria.

1492960_10201987594444442_529833858_n

Trecem de-a lungul timpului prin sau peste obstacole. Unii oameni îşi învaţă lecţiile, alţii le tot repetă. Spune-mi ce anume te-a ajutat să depşeşti momentele grele?

Cred că sunt câteva „secrete” în viaţă care te ajută să simţi în fiecare zi că trăieşti şi exişti în totalitatea fiinţei tale, iar unul dintre ele e să ştii să mulţumeşti pentru tot ceea ce ai şi eşti. Însă nu poţi să mulţumeşti decât atunci când îţi accepţi întreaga fiinţă. Peste zilele grele trec prin a mulţumi pentru ele, deoarece acele zile mă ajută să evoluez, să cresc şi să fiu cine sunt.

Dă artistul ceva lumii sau ia ceva de la lume? Cum ai descrie în câteva cuvinte viaţa de artist?

Frumoasă întrebare. Orice artist cred că ia şi dă în acelaşi timp. Nu putem exista fără acest schimb de energie, de trăiri şi sentimente. Artistul fiind un om, încontinuu dă şi primeşte chiar dacă el conştientizează acest lucru sau nu. Artistul e o fiinţă mai sensibilă în a recepta mesajele fine ale vieţii. Acesta în primul rând e un bun receptor, iar în momentul desăvârşirii sale devine un bun emităţor.

La ce anume nu renunţi niciodată? Care este acel ceva pe care îl porţi mereu în suflet?

Iubirea. Nu am cum să renunţ, face parte mereu din mine. Cred că la tot putem renunţa în afară de iubire. Credinţa pentru mine înseamnă iubire. Iubirea cuprinde tot.

1482349_10201987595124459_2109755563_n
Cu siguranta ai avut parte de intalniri neasteptate, cu oameni cu O mare. Ai legat prietenii ce sunt solide! Are prietenia vreun secret?

Aşa este, am întâlnit oameni frumoşi, cum îmi place mie să-i numesc, cu care am legat prietenii de lungă durată. Am câţiva prieteni de suflet, şi-i numesc de suflet deoarece acelor prieteni nu e nevoie să le comunic ceea ce simt pentru că ei ştiu deja ceea ce trăiesc înainte de a vorbi şi de a-mi da eu seama ce trăiesc cu adevărat.

Prietenia are un secret; atunci când reuşeşti să fii sincer cu tine însăţi reuşeşti să fii sincer şi cu ceilalţi din jurul tău, pentru că atunci când reuşeşti să comunici cu tine însăţi reuşeşti să comunici cu adevărat şi cu cei din jurul tău, iar prietenia e comunicare şi sinceritate.

E un har talentul sau se moşteneşte?

Talentul nu cred că se moşteneşte, ci cred că face parte din fiecare fiinţă care vine pe acest pământ. Talentul este acel ceva care diferenţiază o fiinţă de cealaltă, acel ceva care face ca fiecare persoană să fie unică, acel ceva pe care dacă îl conştientizezi şi-l accepţi ca făcând parte din tine începi să trăieşti cu adevărat şi să realizezi care e menirea ta pe acest pământ.

1491081_10201987595524469_1150736422_nAm sărbătorit împreună, în cadrul unui eveniment extraordinar organizat de Romanian Creative Minds of Ireland la Exchange Dublin, în Irlanda, locul în care trăieşti, Ziua Naţională a României. Te rog spune-mi ce înseamnă pentru tine pământul românesc?

Pământul românesc pentru mine înseamnă în primul rând rădăcina din care am crescut şi cu ajutorul căreia am reuşit să pun prima temelie a individualităţii mele.

Ce îţi doreşti pentru anul care vine?

Pentru anul care vine îmi doresc ca mesajele lucrărilor mele să ajungă la cât mai mulţi oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here