Picuri de înțelepciune… de la părintele Paisie Aghioritul

Omul duhovnicesc și nevoia sa în viață

0
128

picuriOmul duhovnicesc și nevoia sa în viață

Omul duhovnicesc are ascunsă în el putere pentru vreme de nevoie. Dumnezeu va da rezolvarea. Dumnezeu nu va lăsa pe om neajutorat. Hristos îşi va lăsa făptura Sa?

Bunul Dumnezeu pe toate le va iconomisi în modul cel mai bun, dar e trebuinţă de multă răbdare şi atenţie pentru că, de multe ori, oamenii, grăbindu-se să descâlcească iţele, le încâlcesc mai mult. Dumnezeu le descâlceşte cu răbdare.

Fiecare dintre noi va da socoteală pentru ceea ce a făcut în aceşti ani grei prin rugăciune

 Omul duhovnicesc -Prin bunătate. Lumea s-a ridicat, trebuie să ne ridicăm şi noi cu multă rugăciune. În aceşti ani grei, fiecare dintre noi trebuie să facă tot ce este omeneşte posibil iar ceea ce nu se poate face omeneşte, să lase în seama lui Dumnezeu. Dar pentru ca Dumnezeu să dea putere dumnezeiască, trebuie ca şi omul să dea puţinul ce îl poate.

Hristos S-a răstignit pentru noi ca să înviem şi noi suntem nepăsători!

Omul duhovnicesc -Nepăsarea nu se îngăduie nici celor lumeşti, cu atât mai mult oamenilor duhovniceşti. Un om cinstit, duhovnicesc, nu trebuie să facă nimic cu nepăsare. „Blestemat este cel ce face lucrurile Domnului lenevie”, spune proorocul Ieremia.

Viaţa nu este o tabără de vară. Are bucurii, dar are şi mâhniri. Înainte de Înviere este Răstignirea. Loviturile încercărilor sunt absolut necesare pentru mântuirea sufletului nostru, deoarece ele luminează sufletul. Aşa cum se întâmplă şi cu rufele: cu cât le frecăm mai mult, atunci când le spălăm, cu atât se curăţă mai bine.

Omul niciodată nu poate spune că n-are nimic

Omul duhovnicesc -Ceva are. Nevoinţa pentru dobândirea vieţii duhovniceşti nu se termină niciodată.

Dumnezeu ajută acolo unde trebuie, acolo unde nu poate omul acţiona omeneşte. Nu va ajuta nebăgarea noastră de seamă.

Sfântul Ioan Gură de Aur zice: „Totul stă în a vrea şi a nu vrea”.

Acţiunea săvârşită înaintea gândirii are mândrie

Omul duhovnicesc -De aceea să nu se grăbească nimeni să acţioneze, ci mai înainte să se gândească şi să se roage.

Unii mireni citesc ziarul, alţii urmăresc cum joacă pe teren şi timpul trece. Citiţi aşadar pe Sfinţii Părinţi, fie şi numai un rând-două pe zi. Sunt vitamine foarte întăritoare.

Toţi caută odihna, dar odihna vine dinlăuntrul nostru

Omul duhovnicesc  -Nu există om mai nesocotit decât lacomul de bani, care adună mereu şi totdeauna trăieşte în lipsă. Și în cele din urmă îşi cumpără iadul cu economiile pe care şi le-a adunat. De o mie de ori este mai bine să îl stăpânească pe om risipa decât zgârcenia.

Când dai binecuvântare, iei binecuvântare. Binecuvântarea naşte binecuvântare.

Părintele Paisie Aghioritul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here