Pierre-Auguste Renoir „Să lucrezi cu pasiune, acesta este secretul fericirii.”

0
394

Un artist inovator, Pierre-Auguste Renoir s-a născut la 25 februarie 1841, în Limoges, Franța, ca al șaselea copil într-o familie de croitori. În jurul anului 1844, se mută la Paris, în apropierea muzeului Luvru.

renoirÎn timpul adolescenței a început să lucreze într-o fabrică unde picta porțelanuri fine. În această perioadă vizitează de muzeul Luvru pentru a studia marii pictori francezi și urmează o cursuri gratuite de desen la școala sculptorului Louis-Denis Caillouette, după cum se arată pe biography.com/.

În 1862 el a început să studieze arta sub îndrumarea lui Charles Gleyre la Paris, la Ecole des Beaux-Arts, unde se împrietenește cu alți tineri artiști Frédéric Bazille, Claude Monet, Alfred Sisley. De asemenea, prin intermediul lui Monet întâlnește alte două mari talente Camille Pissarro și Paul Cézanne.

În 1864, Renoir prezintă la Salonul de la Paris, pictura „Esmeralda”.

Tabloul a fost inspirat de un personaj din „Notre-Dame de Paris”, romanul Victor Hugo. Cu toate acestea recunoașterea talentului său nu va veni decât după zece ani. În anul următor, la 24 de ani, Renoir participat din nou la faimoasa expoziție prezentând un portret a lui William Sisley, tatăl bogat al artistului artist Alfred Sisley.

În jurul 1867, Renoir a întâlnit-o Lise Tréhot, o croitoreasă care a devenit modelul său pentru picturi ca „Diana” (1867) și „Lise” (1867). Cei doi, de asemenea, s-au implicat într-o relație romantică. Potrivit unor însemnări din acea perioadă, ea a dat naștere primul său copil, o fiica pe nume Jeanne. Ea a fost născută în 1870, dar artistul nu a recunoscut-o.

Renoir a făcut o pauză în activitatea artistică în 1870, când a fost înrolat în armata franceză în timpul războiul franco-prusac. El a fost repartizat la o unitate de cavalerie, dar la scurt timp s-a îmbolnăvit de dizenterie. Renoir nu participat la luptele din timpul războiului, spre deosebire de prietenul său Bazille care a fost ucis luna noiembrie.

În 1871, după ce războiul s-a încheiat, Renoir se reîntoarce în Paris. Acolo, impreună cu Pissarro, Monet, Cezanne și Edgar Degas decid să își deschidă, pe cont propriu o expoziție. În anul 1874, cei cinci artiști deschid ceea ce avea să fie prima expoziție impresionistă.

„Madame Charpentier și copiii ei”

În timp ce expoziția nu a avut succes, Renoir se bucură de atenția editorului Georges Charpentier și a soției sale Marguérite. Astfel, în 1878, artistul crează portretul „Madame Charpentier și copiii ei”, care se va bucura de aprecieri din partea criticilor, anul următor la Salonul de la Paris.

În anul 1881, artistul pleacă într-o lungă călătorie și vizitează Algeria, țara lui Eugène Delacroix și Madridul pentru a studia activitatea lui Diego Velázquez. La 15 ianuarie 1882 Renoir se întâlnește cu compozitorul Richard Wagner în Palermo, Sicilia. Se spune că Renoir a pictat portretul lui Wagner în doar treizeci și cinci minute.

În 1883, el a petrecut vara în Guernsey, situată în largul coastelor Normandiei. Acolo a creat cincisprezece picturi în puțin mai mult de o lună, conform pierre-auguste-renoir.org/.

În această perioadă el a pictat trei picturi considerate capodopere, „Dans la țară”, „Dans la oraș” și „Dans la Bougival”.

În 1890 se căsătorește cu Aline Victorine Charigot, născută în satul francez Essoyes pe 23 mai 1854. Cuplul va avea trei fii. Doi dintre ei vor alege cariere artistice, Jean, care va deveni regizor de film iar Pierre, actor de teatru și film. După căsătoria sa, Renoir a pictat multe scene inspirate de soția sa și de viața de familie de zi cu zi.

În jurul anului 1892, Renoir se îmbolnăvește de artrita reumatoidă.

In 1907, se mutată la o fermă „Les Collette”, din climatul cald în apropiere de coasta mediteraneană. Reumatism i-a afectat mâinile, lăsându-i noduli la nivelul degetelor. Renoir a avut, de asemenea, un accident vascular cerebral în 1912, care l-a lăsat într-un scaun cu rotile. În stadiile avansate ale artritei, el a pictat având o pensula legată de degetele paralizate.

Înainte de moartea sa Renoir a cunoscut triumful suprem pentru un artist. Portretul „Madame Georges Charpentier” realizat în 1877, a fost expus în muzeul Luvru.

Renoir a murit pentru pe 3 decembrie 1919, în casa sa din Cagnes-sur-Mer, Franța. El a fost înmormântat alături de soția sa, Aline (care a murit în 1915), în orașul natal din Essoyes, Franța.

 Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here