”Pietre vii”

0
160

pietre„Și voi înșivă, ca niște pietre vii, zidiți-vă-n casă duhovnicească.” ( IPetru 2, 5)

Oricare crștin adevărat este o „piatră” în Biserica Domnului. Cei ce Îl urmează pe Hristos se numesc „pietre vii”. Toate ale Sale sunt vii, viază; în Biserica Lui nu există loc pentru moarte. Creștinul nu este „un om mort”. În fiecare construcție intră cărămizi, pietre, de diverse mărimi și forme, mai mari sau mai mici, intră și așchii neluate în seamă, pentru astuparea crăpăturilor.

Membrii vii ai Bisericii lui Hristos pot fi foarte deosebiți între ei prin calitățile, însușirile și destinația lor. Toți au însă un loc bine precizat și își aduc contribuția într-o măsură mai mare sau mai mică. În fiecare parohie se aleg anumiți enoriași care să-și asume anumite atribuții și responsabilități, lor li se adresează pentru sfat și ajutor frații mai puțin activi.

Dar asemenea luminători sunt puțini, iar pozițiile mai modeste trebuie ocupate și ele. Creștinii mai tineri, cu mai puțină experiență, n-ar trebui să evite acele sarcini care se vor găsi întotdeauna pentru ei, sub pretext că nu sunt capabili să se descurce. Fără ei cauza comună ar putea să se afle în suferință. Micul obol al văduvei a contat mai mult în ochii Mântuitorului decât mărinimoasa danie a fariseului.

Oricare dintre noi, oricât de modest și de neânsemnat ar fi, dacă își va neglija munca în „via Domnului”, va lăsa un loc gol, unde altcineva ar putea realiza ceva util și frumos. Din cauza unuia care se eschivează, un altul ar putea trage ponoase. Chiar și la bătrânețe, când capacitatea noastră de muncă începe să ne dea de furcă, va rămâne totuși ceva din duhul activ, creator al creștinului, a cărui influență continuă să lucreze, tacit, imperceptibil pentru noi înșine.

Într-o clădire fiecare piatră devine un sprijin pentru cealaltă fixată pe ea, și toate laolaltă se țin una de alta. Dacă cedează una singură, întreaga clădire se prăbușește. Totul stă și se sprijină pe o singură piatră, „piatra de temelie”, „piatra care este Hristos”.

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here